Suriyeli Türkmen sığınmacıların depresyon,bağlanma ve kültürlenme düzeylerinin incelenmesi
Investigation of depression, attachement andacculturation level of Syrian Turkmen refugees
  1. Tez No: 759041
  2. Yazar: GÜLTEN TÜZÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli Türkmen Sığınmacılar, depresyon, bağlanma, kültürlenme, Turkmen Refugees, depression, attachment, culture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma Suriyeli Türkmen sığınmacıların depresyon, bağlanma ve kültürlenme düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örnekleminde İstanbul İli Sultangazi, Bağcılar ve Beyoğlu ilçelerinde yaşayan 384 Suriyeli Türkmen yetişkin sığınmacı yer almaktadır. Bu araştırmada ''Sosyo-Demografik Bilgi Formu'' ile“Beck Depresyon Envanteri”, ''Bağlanma Ölçeği'' ve ''Kültürlenme Ölçeği'' veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre erkek sığınmacıların korkulu bağlanma stili kadın sığınmacılara göre daha yüksektir. Kadın sığınmacıların saplantılı bağlanma stili erkek sığınmacılara göre daha yüksektir. Türkiye'de yaşamaktan mutlu olmayan sığınmacıların kayıtsız bağlanma stili Türkiye'de yaşamaktan mutlu olan sığınmacılara göre daha yüksektir. Sığınmacıların korkulu bağlanmaları artıkça depresyon düzeyi artmaktadır. Sığınmacıların güvenli bağlanmaları azaldıkça depresyon düzeyi artmaktadır. Ayrılma, asimilasyon ve bütünleşme kültürlenme tutumlarının bağlanma ve depresyon ile ilişkili olmadığı bulunmuştur. Sığınmacılar ile yapılacak terapilerde bağlanma stillerinin göz önünde bulundurulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine depression, attachment and acculturation level of Syrian Turkmen refugees. The sample of the study includes 384 Syrian Turkmen adult refugees living in Istanbul Province Sultangazi, Bağcılar and Beyoğlu districts.In this research,“SocioDemographic Information Form”and“Beck Depression Inventory”,“Attachment Scale”and“Acculturation Scale”were used as data collection tools.According to the findings of the study, the fearful attachment style of male refugees is higher than females. The preoccupied attachment style of female refugees is higher than male. The dismissing attachment style is higher among refugees who are not happy to live in Turkey than who are happy to live in Turkey.The level of depression increases as the refugee's fearful attachment increases. The level of depression increases as the refugees' secure attachment decreases.It was found that separation, assimilation and integration acculturation attitudes are not related with attachment and depression. It is recommended to consider attachment styles in therapies with refugees.