Türk hemşirelik öğrencilerinin meslek seçimini etkileyen nedenler
The reasons affecting the choice of profession of Turkish nursing students
- Tez No: 759042
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE SERAP KOÇAK, PROF. DR. ZEYNEP GÜNGÖRMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Meslek seçimi, öğrenci hemşire, hemşirelik
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, Türk hemşirelik öğrencilerinin meslek seçimini etkileyen nedenleri belirlemek amacıyla kesitsel tipte yapılmıştır. Araştırma 15 Ocak - 10 Mart 2020 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini yedi bölgedeki üniversite hemşirelik öğrencileri, örneklemini ise çalışmaya katılmayı kabul eden 2774 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından hazırlanan Tanıtıcı Bilgi Formu ve Hemşirelikte Meslek Seçimi Ölçeği (HMSÖ) kullanılmıştır. Veriler IBM SPSS 21.0 paket programında ortalama, yüzdelik, ANOVA, Mann Whitney U bağımsız gruplar t testi kullanılarak değerlendirildi. Araştırmaya katılan öğrencilerin HMSÖ“Mesleki Uygunluk”alt boyutundan aldıkları puanlar ortalama 70.5 ± 20.8 olarak,“Yaşamsal Nedenler”alt boyutundan aldıkları puanlar ortalama 30.9 ± 10.2 olarak ve ölçek toplamından aldıkları puanlar , ortalama 101.4 ± 24.8 olarak saptanmıştır. Öğrencilerin %65.2'si bölümü isteyerek seçtiği, %67.9'u ilk beş tercihine yazığı , %56.8'i eğitime başladıktan sonra olumlu bakış açısı kazandığı belirlenmiş ve büyük çoğunluğunun (%83.3) bölümünü değiştirmek istemediği saptanmıştır. Öğrencilerin HMSÖ sorularına verilen cevapların dağılımı değerlendirildiğinde en yüksek oranda seçilen ilk madde 'Her zaman insanlara yardım etmek istemişimdir', en düşük oranda seçilen madde 'Hemşirelikte iyi para kazanılır' ifadesi olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda meslek seçiminin bölgelere göre farklılık gösterdiği, öğrencilerin hemşirelik mesleğini yardım etme isteği ve iş imkanları için seçtikleri belirlenmiştir. Öğrencilerin“Mesleki Uygunluk”boyutundan aldıkları yüksek puan ortalaması bilinçli tercih yaptıklarını ve hemşirek mesleğini benimsedikleri belirlenmiş.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in cross-sectional type in order to determine the reasons affecting the choice of profession of Turkish nursing students. The research was conducted between January 15 and March 10, 2020. The population of the study consisted of university nursing students in seven regions, and the sample consisted of 2774 students who agreed to participate in the study. Introductory Information Form and Nursing Profession Selection Scale (HMSÖ) prepared by the researchers were used to collect the data. The data were evaluated using the mean, percentile, ANOVA, Mann Whitney U independent groups t-test in the IBM SPSS 21.0 package program. The total HMSS score of the students participating in the study was determined as 101.4 ± 24.8. 80.4% of the students constitute the female group. It was determined that 65.2% of the students preferred the nursing profession voluntarily, 67.9% of them have their first five choices, 56.8% of them gained a positive perspective after starting education, and it was determined that the vast majority (83.3%) did not want to change their department.