Yetişkin bireylerin COVİD -19 pandemi sürecinde geleneksel ve tamamlayıcı sağlık uygulamalarını kullanma durumlarının belirlenmesi
Assessing the use of complementary and traditional HEALTH practies in adult i̇ndividuals during the COVİD-19 pandemic process
  1. Tez No: 759057
  2. Yazar: GÜL UYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE DEMİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEL ABİDİN ERBESLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19 virüs, Geleneksel tıp, Orta yaş, COVID-19 Virus, Middle Age, Traditional Medicine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Araştırma COVID-19 pandemi sürecinde yetişkin bireylerin geleneksel ve tamamlayıcı sağlık uygulamalarını kullanma durumlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı türde yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Mucur Aile Sağlığı Merkezlerine kayıtlı 20-65 yaş aralığında olan 385 yetişkin birey oluşturmuştur. Veriler, araştırmacılar tarafından ilgili literatür incelenerek oluşturulan“Veri Toplama Formu”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde, sayı, yüzde, ortalama ve Ki-Kare testi kullanılmıştır. Bireylerin %22,1'inin COVID-19 tedavisi için geleneksel ve tamamlayıcı sağlık uygulamaları kullandığı ve %66,0'ının COVID-19'dan korunmak için geleneksel ve tamamlayıcı sağlık uygulamaları kullandığı belirlenmiştir. Bireylerin COVID-19 pandemi sürecinde en çok kullandıkları fitoterapi yöntemi (bitkisel tedavi) vitamin, turunçgiller, sarımsaktır. Beden ve zihin uygulamalarından en çok nefes egzersizi, hareket terapileri ve müzik terapi uyguladıkları saptanmıştır. COVID-19 pandemi sürecinde bireylerin diğer tamamlayıcı sağlık yaklaşımları uygulamaları ise dua okumak, namaz kılmak kurşun döktürmektir. Çalışmada kadınların erkeklere göre, geniş aile yapısına sahip bireylerin çekirdek aile yapısına sahip bireylere göre geleneksel ve tamamlayıcı sağlık uygulamaları kullanımlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. COVID-19 şüpheli hasta olarak hastane veya evde karantinada kalanlarda ve COVID-19 hastalığında geleneksel ve tamamlayıcı sağlık uygulamalarının etkinliğine inananlarda geleneksel ve tamamlayıcı sağlık uygulamaları kullanım oranları daha yüksektir. Sağlık çalışanlarının COVID-19 pandemi sürecinde geleneksel ve tamamlayıcı sağlık uygulamalarını yönelik veri toplaması, topluma bu konuda eğitim ve danışmanlık hizmeti vermesi önerilmektedir. Kasım 2022, 65 sayfa
Özet (Çeviri)
The research was conducted in a descriptive manner in order to determine the use of traditional and complementary health practices by adult individuals during the COVID-19 pandemic process. The sample group of the study consisted of 385 adult individuals between the ages of 20-65 registered to Mucur Family Health Centers. It was collected using the“Collection Form”. Numbers, percentages, mean and Ki-Square tests were used in the process of analysing the data. It has been determined that 22.1% of individuals use traditional and complementary health practices for the treatment of COVID-19 and 66.0% use traditional and complementary health practices to protect from COVID-19. The phytotherapy method (herbal treatment) most used by individuals during the COVID-19 pandemic process is vitamins, citrus fruits, and garlic. It was determined that they mostly applied breathing exercises, movement therapies and music therapy among body and mind practices. During the COVID-19 pandemic process, the other complementary health approaches of individuals are to pray, to pray, to pour lead. In the study, it was determined that women with an extended family structure are more likely to use traditional and complementary health practices than those with a nuclear family structure. The rate of use of traditional and complementary health practices is higher in those who remain in hospital or home quarantine as COVID-19 suspected patients and those who believe in the effectiveness of traditional and complementary health practices in COVID-19 disease. It is recommended that healthcare professionals collect data on traditional and complementary health practices during the COVID-19 pandemic, and provide training and consultancy services to the community. xiii November 2022, 65 Pages.