Erzincan yöresi mahalli sanatçılarının kullandıkları tezene tavırlarının tespiti ve bağlama eğitiminde kullanılabilirliğinin incelenmesi
The attitudinal use of plectrum by local artists in Erzincan and investigation of their use in baglama training
  1. Tez No: 759064
  2. Yazar: CANER KİLLİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KAMİL İNANICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk halk müziği, mahalli sanatçı, çalgı eğitimi, bağlama eğitimi, tezene tavrı. sonra doldurulacaktır, Turkish folk music, local artist, instrument training, baglama training, tezene picking style nra doldurulacaktır
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Erzincan yöresi mahalli sanatçılarının kullandığı tezene tavırlarının tespiti ve öğretim elemanlarının görüşleri doğrultusunda bağlama eğitimi sürecinde kullanılabilirliğini belirlemeye çalışmaktır. Yöntem: Bu araştırmada nitel araştırma yöntemleri içerisinde yer alan durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmada öncelikle Erzincan yöresinde kullanılan tezene tavırlarının tespitine yönelik ilgili yazılı kaynaklar; dergi, kitap, makale ve tezler ve mahalli sanatçıların görsel ve işitsel kayıtları incelenerek gerekli çözümlemeler doküman incelemesi yoluyla yapılmıştır. Araştırmada doküman incelemesine ek olarak Erzincan yöresi mahalli sanatçıları tarafından tezene tavırlarının tespiti amacıyla doğrudan gözlemlere de yer verilmiştir. Bu doğrultuda Erzincan yöresi halk ozanlarının eserlerinin mahalli sanatçılar tarafından seslendirmeleri sağlanarak video kaydına alınarak ve elde edilen tezene biçimleri notaya geçirilerek çözümlenmiştir. Araştırmanın ikinci boyutunda, araştırmacı tarafından tespit edilen ve notaya alınan tezene tavırlarının ritmik ve melodik açıdan doğru olarak notaya alınıp alınmadığının kontrolü için alan uzmanlarından oluşan bağlama eğitimcilerinin görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmanın üçüncü boyutunda ise tespit edilen tezene tavırlarının bağlama çalgı eğitimde kullanılabilirliğine yönelik olarak bağlama eğitimcileri ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemine göre temalar ve kodlar oluşturularak betimsel olarak açıklanmıştır. Bulgular: Araştırmanın Erzincan yöresi mahalli sanatçılarının kullandıkları tezene tavırlarının tespitine yönelik olarak; mahalli sanatçıların“Ankara”,“Âşıklama”,“Karadeniz”,“Karşılama”,“Kayseri”,“Silifke”ve“Sürmeli”tezene tavırlarının yanı sıra yöreye özgü tezene tavırlarını da kullandıkları bulgusuna ulaşılmıştır. Alan uzmanlarının verdiği cevaplara dayalı olarak“kullanılabilirlik”,“öğretme”,“kazanımlar”,“olumlu düşünce”,“yitirilme”ve“öneri”olmak üzere altı tema belirlenmiştir. Bu doğrultuda kullanılabilirlik temasında mahalli sanatçıların tezene tavırlarının bağlama eğitimi ve öğretiminde kullanılmasının bireyin tavır ve gelişimi açısından olumlu olacağına;“öğretme”temasında Erzincan yöresi mahalli sanatçılarının kullandığı tezene tavırlarının“Zeybek, Sürmeli, Silifke ve Konya”tavırlarından sonra öğretilmesinin gerekliliğine;“kazanımlar”temasında yöresel özelliklerin tanınması ve millî birlik ve beraberlik duygusunun yansıtılması açısından önemli olduğuna;“Olumlu düşünce”temasında mahalli sanatçıların kullandığı tezene tavırlarının bağlama eğitimine yeni katkılar sağlayacağına;“Yitirilme”temasında bu tezene tavırlarının sesli ve görüntülü kayıt altına alınmasıyla gelecek nesillere aktarılacağına;“Öneri”temasında mahalli sanatçıların kullandığı tezene tavırlarının bağlama icra eden kişiler tarafından devam ettirildiği takdirde kaybolmayacağına, bağlama eğitimi programlarında yer verilerek devamlılığının sağlanacağına yönelik bulgular elde edilmiştir. Sonuçlar: Araştırmada elde edilen bulgulara dayalı olarak Erzincan yöresi mahalli sanatçılarının“Ankara”,“Âşıklama”,“Karadeniz”,“Karşılama”,“Kayseri”,“Silifke”ve“Sürmeli”tavırlarının yanı sıra yöreye özgü tezene tavırları da kullandıkları; bu tezene tavırlarının bağlama eğitiminde kullanılmasının bağlama eğitimcilerinin görüşlerine göre olumlu gelişmeler ve kazanımlar sağlayabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the attitudes of the local artists in Erzincan, and their usability in the baglama training in line with the opinions of the instructors. Method: In this study, the case study, one of the qualitative research methods, was used. In the research, first of all, the related written sources, journals, books, articles and theses, and the visual and audio recordings of local artists were examined for the determination of the style of thesis used in the Erzincan region, and the necessary analyzes were made through document analysis. In addition to document analysis, ethnographic analysis was also included in the research in order to determine the attitudes of the local artists towards plectrum. In this direction, the folk poets of the Erzincan region were analyzed by providing the vocalizations of the works by local artists, recording them on video, and notating the obtained tawny forms. In the second dimension of the research, the opinions of the baglama educators, who are experts in the field, were consulted in order to check whether the rhythmically and melodically correct notes of the tazine attitudes, which were determined and recorded by the researcher, were taken into account. In the third stage of the study, semi-structured interviews were conducted with the baglama trainers regarding the usability of the determined plectrum attitudes in bağlama. Content analysis was used to give an account of the data descriptively by creating themes and codes. Findings: In order to determine the style of the art of the local artists of the Erzincan region of the research, in addition to the style of the art of the local artists“Ankara”,“Aşıklama”,“Karadeniz”,“Karşılama”,“Kayseri”,“Silifke”and“Sürmeli”, it was found that they also used their attitudes. Based on the answers given by the field experts, six themes were determined: usability, teaching, achievements, positive thinking, loss and suggestion. In this direction, in the usability theme, it will be positive for the attitude and development of the individual to use the local artists' tassel attitudes in baglama education and training, and in the teaching theme, it will be necessary to teach the tassel styles used by the local artists of the Erzincan region after the“Zeybek, Sürmeli, Silifke and Konya”attitudes. that it is important in terms of reflecting the feeling of unity and togetherness, that the local artists' attitude to the positive thought theme will make new contributions to the education of baglama, that these attitudes of the local artists will be transferred to future generations by recording audio and video in the theme of loss, that the attitudes of the local artists will be used by the people who perform the baglama in the suggestion theme. It has been found that if it is continued, it will not be lost, and its continuity will be ensured by including it in baglama training programs. Conclusions: Based on the findings obtained in the research, it was concluded that the local artists of the Erzincan region, in addition to the“Ankara”,“Aşıklama”,“Karadeniz”,“Karşılama”,“Kayseri”,“Silifke”and“Sürmeli”styles, also used regional-specific taupe styles, and that the use of these tassel styles in baglama education can provide positive developments and gains according to the opinions of baglama educators.