Kraniyosinostoz hastalarında kubbe cerrahisinin, cerrahi öncesi ve sonrası parankimal perfüzyon üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of cranial vault surgery on parenchymal perfusion before and after surgery in craniosynostosis patients
  1. Tez No: 759185
  2. Yazar: SÜLEYMAN TAHA ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HARUN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kraniyosinostoz, Non-sendromik, Preoperatif, Postoperatif, ASL, MRG, Perfüzyon, Serebral Kan Akımı, Craniosynostosis, Non-syndromic, Preoperative, Postoperative, ASL, MRI, Perfusion, Cerebral Blood Flow
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Kraniyosinostoz, kafatasının gelişimi sırasında kraniyal sütürlerin erken kapanması ile oluşan, yarık damaktan sonra en sık karşılaşılan kraniyofasyal gelişim bozukluğudur. Kraniyal sütürlerdeki erken kapanma ile kraniyumda büyüme ve gelişmenin bozulması sonucunda kafa şeklinde değişiklik olurken nörolojik fonksiyonların da etkilediği düşünülmektedir. Hastalara uygulanan cerrahi tedavi ile kafatasında oluşturulan hacimsel genişleme ve serebral kan akımında iyileşme ile beyin dokusunun fizyolojik büyüme ve gelişmesine devam etmesi hedeflenmektedir. Çalışmamızda kliniğimizde tedavi edilen non-sendromik kraniyosinostoz olgularında cerrahi öncesi ve cerrahiden 12 hafta sonra çekilen ASL sekans perfüzyon MRG ile cerrahinin beyin perfüzyonu üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 28.12.2021-16.09.2022 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi kliniğinde cerrahi tedavileri, preoperatif ve postoperatif tetkikleri gerçekleştirilen 10 hasta ile yapıldı. Hastalara cerrahi tedavi önerilmesini takiben preoperatif anestezi hazırlıkları ve perfüzyon MRG çekimleri yapıldı. Cerrahi tedavi ve taburculuğu takiben postoperatif 12. haftada Perfüzyon MRG çekimleri yapıldı. Preoperatif ve postoperatif elde edilen görüntüler çalışma istasyonunda karşılaştırmalı değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analiz IBM SPSS Statistics v23 yazılımı kullanılarak yapıldı. İstatistiksel anlamlılık değeri p≤0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışma kriterlerini karşılamayan hastaların çalışma dışında bırakılmasını takiben 9 hastanın sonuçları incelendi. Beş hastaya açık cerrahi rekonstrüksiyon dört hastaya endoskopik cerrahi uygulandı. Preoperatif ve postoperatif ortalama 87 gün sonra MRG çekimleri yapıldı. Cerrahi sonrası 7 hastada perfüzyon artışı ve 2 hastada perfüzyonda azalma oldu. Ortalama perfüzyon hızlarına bakıldığında artış saptanan yedi hastanın dördünde sonuçlar istatistiksel olarak anlamlıyken (p≤0,05 ) azalma görülen hastaların birinde sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulundu. (p≤0,05 ) Sonuç: Non-sendromik kraniyosinostoz hastalarında cerrahi tedavi beyin perfüzyonu üzerinde etkilidir. Perfüzyon değişikliği cerrahi teknik, cerrahi sırasında hasta yaşı ve kraniyosinostoz çeşidine göre farklı olabilir. Cerrahi tedavi kozmetik düzelmenin yanında nörolojik fonksiyonların değişikliğinde de etkili olabilir. Kontrast gerektirmeyen ve non-invaziv olan ASL sekans perfüzyon MRG kraniyosinostoz hastalarında cerrahinin kantatif etkinliğini göstermede başarılı bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: Craniosynostosis is the most common craniofacial developmental disorder after cleft palate, which occurs with premature closure of cranial sutures during the development of the skull. As a result of premature closure of cranial sutures, the deterioration of growth and development in the cranium changes the shape of the head then affect neurological functions. With the surgical treatment applied to the patients, it is aimed to continue the physiological growth and development of the brain tissue with the volumetric expansion created in the skull and the improvement in cerebral blood flow. In our study, it is aimed to examine the effect of surgery on brain perfusion with ASL sequence perfusion MRI taken before surgery and 12 weeks after surgery in cases of non-syndromic craniosynostosis treated in our clinic. Materials and Methods: The study was conducted between 28.12.2021-16.09.2022 with 10 patients who evaluated preoperatively and treated surgically at the Neurosurgery Clinic of Ankara City Hospital. After the recommendation of surgical treatment to the patients, preoperative anesthesia preparations and perfusion MRI scans were performed. After surgical treatment and discharge from hospital, perfusion MRI scans were performed 12 week after surgery. The preoperative and postoperative images obtained were evaluated comparatively at the workstation. Statistical analysis of the data was performed using IBM SPSS Statistics v23 software. The statistical significance value was accepted as p≤0.05. Results: After the exclusion of patients who did not appropriate the study criteria, the results of 9 patients were examined. Open surgical reconstruction performed for 5 patients and endoscopic surgery performed for 4 patients. MRI scans taken preoperatively and 87 days as avarege postoperatively. After surgery, there is perfusion enhacement in 7 patients and a perfusion impairment in 2 patients. About the average perfusion rates, the results were found to be statistically significant in four of the seven patients in whom an increase was detected (p≤0.05 ), while the results were found to be statistically significant in one of the patients in whom a decrease was observed. (p≤0.05) Conclusion: Surgical treatment is effective on brain perfusion in patients with non-syndromic craniosynostosis. Perfusion alteration may be different according to surgical technique, patient age at the time of surgery and type of craniosynostosis. In addition to cosmetic improvement, surgical treatment can also be effective in changing neurological functions. ASL sequence perfusion MRI, which does not require contrast and is non-invasive, is a successful method of demonstrating the quantitative effectiveness of surgery in patients with craniosynostosis.