Yabancı dil ağırlıklı beşinci sınıf İngilizce öğretim programına ilişkin öğretmen görüşeri
Teachers' views on the fifth grade intensive English curriculum
- Tez No: 759222
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECLA EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yabancı dil eğitimi, yabancı dil ağırlıklı İngilizce öğretim programı, temel dil becerileri, foreign language education, intensive language education in English, basic language skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, Muğla ilinde Yabancı Dil Ağırlıklı Beşinci Sınıf İngilizce Öğretim Programı'nın bu programın uygulandığı ortaokullarda görev yapmakta olan öğretmenlerin görüşleri temel alınarak incelenmesidir. İnceleme dört yıldır uygulanmakta olan programın güçlü yönleri, uygulama sürecinde karşılaşılan sorunlar, ders kitabı sorunları, okul imkanları, temel dil becerilerinin gelişimi, programın öğrenci başarısına olan katkısı ve sürdürülebilirliğine ilişkin öğretmen görüşleri üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Araştırmanın verileri görüşme tekniği yoluyla toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile kodlanmış, kodlardan kategorilere ve temalara ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar; öğrenci odaklı uygulamaların dile ilişkin önyargıları kırma, özgüven gibi öğrenci özelliklerini geliştirdiği, öğrenme-öğretme sürecinde farklı uygulamalara yer verildiği, programa öğrenci seçiminde sorunlar yaşandığı, öğrencilerin İngilizce öğrenmeye ilişkin önyargılarının süreci olumsuz etkilediği, programın içerik olarak yoğun olduğu, hem ders kitabı hem de dijital ders kitabıyla ilgili sorunların olduğu, programın dil öğrenmeye olumlu katkılarının olmakla birlikte dört temel becerinin gelişiminin dengeli şekilde gerçekleştirilemediği, yazma becerisinin diğer becerilere göre daha zayıf kaldığı, konuşma ve özellikle dinleme becerisinin ölçme değerlendirilmesine ilişkin sorunlar yaşandığı şeklindedir. Ayrıca programın daha etkili biçimde sürdürülebilmesi için sınıflara öğrenci seçiminin belli kriterlere göre yapılması, programın uygulanmasında ortak bir anlayış geliştirilmesi, kazanım ve tema yoğunluğunun gözden geçirilmesi, programa uygun bir ders kitabının geliştirilmesi öğretmenlerin ortaya koyduğu temel önerileri arasındadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the Foreign Language Intensive Fifth Grade English Curriculum based on the views of teachers working in lower secondary schools in Muğla province where this program is implemented for four years. The examination was carried out through the views of teachers on the strengths of the program, the problems encountered during the implementation process, textbook problems, school opportunities, the development of basic language skills, the contribution of the program to student achievement and its sustainability. Case study design, one of the qualitative research methods, was employed in the study. Criterion sampling, one of the purposive sampling methods, was used to determine the study group. The data of the study were collected through interviews done by the researcher A semi-structured interview form developed by the researcher was used during the interviews. The data obtained were analyzed through content analysis. Categories and themes were reached from the codes. The study revealed that; student-oriented practices improve student characteristics such as breaking prejudices, development self-confidence about language learning, different teaching practices are included in the learning-teaching process, there are some problems in student selection, students' prejudices about learning English negatively affect the process, the program content is very intense, both the textbook and the digital textbook have some problematic aspects, the four basic skills could not be developed in a balanced way although the program has some positive contributions to language learning, writing skills are weaker compared to the other skills, and there are problems in the evaluation of speaking and especially listening skills. Also, the selection of students for classes according to certain criteria, the development of a common understanding in the implementation of the program, the revision of the learning outcomes and theme density, and the development of a textbook suitable for the program are among the basic recommendations put forward by the teachers to sustain the program more effectively.