Çocuklar için felsefe eğitimi üzerine
On philosophy education for children
  1. Tez No: 759243
  2. Yazar: BURCU ALABAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NUR ERKIZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklar için Felsefe Eğitimi, Düşünme Eğitimi, Çocuklarla Felsefe, Philosophy for Children, Philosophy With Children, Childhood
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı felsefi düşünce kazandırılarak, çocuğun ve çocukluk döneminin doğru anlaşılması, tarihsel süreçte geçirilen evrelerin incelenmesi, çocuklara uygulanan yanlış yöntem ve tutumların giderilmesine katkı sağlar ve eğitim almış kişiler tarafından daha mutlu, sorunlarını kendi çözebilen, yaratıcı düşünme becerisini elde etmiş bilinçli çocuklar, daha sağlıklı toplum yapısı temelleri oluşturur bu bağlamda yapılan çalışmalar da incelenerek açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışma da, çocuk ve çocukluk kavramları incelenerek geçmişten günümüze çocuk, günümüz çocukluk anlayışı, çocuk ve felsefe üzerine yapılan yöntem ve çalışmalar, günümüzdeki çocuklar için felsefe eğitimi çalışmalarına yer verilerek 1970'li yıllarda“çocuklar için felsefe”adıyla geliştirilen düşünme eğitimi programını ve bu doğrultuda yapılmış dünya geneli ve ülke genelindeki çalışmalara da yer vererek çocuklar için felsefe yaklaşımı aktarılmaya çalışılacaktır. Felsefe eğitimi, arayış ve sorgulama temeline dayanır ve bu eğitime küçük yaşlarda başlamanın gerekliliği aktarılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to gain philosophical though, to understand the child and childhooh correctly, to examine the stages in the historical process, and attitudes applied to children. A healty society structure forms the foundation, and the studies carried out in this context have also been examined and tried to be explained. In this study, by examining the concept of child and childhood, children and philosophy, philosophy education studies for today's children are included, and the thinking education program developed under the name of“philosohy for children”in the 1970s this In this study, the philosophy approach for children will be tried to be conveyed by giving place to World 'wide and country' wide studies conducted in this direction. Philosophy for children can be defined as children's thinking, asking questions and discussing a set of concepts, events, problems, based on an event, text, story, event, poem or visval, under the lesder ship of people trained in this field. Philosophy education is based on seeking and questioning, and the necessity of starting this educatin at a young age will be tried to be conueyed.