Bağımsızlık sonrası dönemde Azerbaycan'ın uluslararası örgütlerle ilişkileri
Relations of Azerbaijan with international organizations after post-independence period
- Tez No: 759259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR YÜRÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Uluslararası Örgütler, Uluslararası Sistem, Dış Politika, Azerbaijan, International Organizations, International System, Foreign Policy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
90`lı yıllarda uluslararası arena bir çok yeniliklere şahitlik etti. Bu yeniliklerden biri Sovyetler Birliği`nin dağılmasının ardından bağımsızlıklarını ilan eden ülkeler oldu. Bağımsızlığını ilan eden 15 ülkeden birisi de Azerbaycan Cumhuriyeti oldu. 1991 yılında bağımsızlığını ilan ederek yeni başlangıça adım atan ülke, ilk yıllarda zor ve istikrarsız süreçten geçmek zorunda kaldı. Daha sonra belirlenen politika ve strateji sayesinde bölgesel ve uluslararası düzeydeki konumu yükselmeye başladı. Azerbaycan`ın yeni inşa edilen dış politikası çerçevesinde uluslararası örgütler ile ilişkiler önemli bir yer kapsamakta idi. Bağımsızlık politikası çerçevesinde Azerbaycan, uluslararası sistemde söz sahibi olan küresel ve bölgesel örgütlerle ilişkiler kurmuş ve bu ilişkileri geliştirmeye çalışmıştır.“Bağımsızlık Sonrası Dönemde Azerbaycan`ın Uluslararası Örgütlerle İlişkileri”isimli bu tez çalışmasında Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra yeniden bağımsızlığını kazanan Azerbaycan`ın dış politikasındaki ilişkilerinde önemli yere sahip olan uluslararası örgütler ile ilişkileri incelenecektir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde uluslararası örgütler anlayışı teorik ve kavramsal çerçevede ele alınacaktır. İkinci bölümde Azerbaycan iktidarında olan cumhurbaşkanları dönemlerinde uluslararası örgütler ile ilişkiler`e yer verilecektir. Üçüncü bölümde uluslararası örgütler, bölgesel ve küresel olarak sınıflandırılacak ve Azerbaycanla mevcut ilişkilerden bahsedilecektir. Çalışmada son kısım olarak sonuç kısmı yer alacaktır.
Özet (Çeviri)
In the 90's, the international arena witnessed many innovations. One of these innovations was the countries that declared their independence after the collapse of the Soviet Union. One of the 15 countries that declared its independence was the Republic of Azerbaijan. The country, which started a new beginning by declaring its independence in 1991, had to go through a difficult and unstable process in the first years. Later, thanks to the policy and strategy determined, its position at the regional and international level began to rise. Within the framework of Azerbaijan's newly constructed foreign policy, relations with international organizations were of great importance. Within the framework of its independence policy, Azerbaijan has established relations with global and regional organizations that have a say in the international system and has tried to develop these relations. In this thesis named“Relations of Azerbaijan with International Organizations after Post-Independence Period”, Azerbaijan, which gained its independence after the dissolution of the Soviet Union, will examine the relations of Azerbaijan with international organizations, which have an important place in its foreign policy. The study will consist of four parts. In the first part, the understanding of international organizations will be discussed in a theoretical and conceptual framework. In the second part, relations with international organizations during the presidency of Azerbaijan will be included. In the third part, international organizations will be classified regionally and globally and relations with Azerbaijan will be mentioned. In the fourth section, which is the last section, the operational problems with international organizations will be discussed. The conclusion will take place as the last part of the study.