Determination of selenium by fluorometric method in breast and gastrointestinal concers
Fluorometik yöntemle meme ve gastrointestinal kanserlerde selenyum tayini
  1. Tez No: 75926
  2. Yazar: BANU AVŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Selenyum, Spektroflorometre, DAN, Meme Kanseri, Kolorektal Kanser, Gastrik Kanser vi, Selenium, Spectrofluorimetry, DAN, Blood, Breast Cancer, Colorectal Cancer, Gastric Cancer IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
öz FLUOROMETRİK YÖNTEMLE MEME VE GASTROINTESTINAL KANSERLERDE SELENYUM TAYİNİ Avşar, Banu Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. İnci Gökmen Temmuz 1998, 98 sayfa Selenyum, insanlarda kansere karşı kimyasal koruyucu birkaç madde arasında dikkat çekmektedir. Eser element olarak selenyum beslenme açısından gerekliyse de, selenyum normal düzeyden biraz fazla alındığında toksik etki gösterebilir. Bu çalışmada serumda selenyum derişimleri spektroflorometre ile tayin edildi. Serum örneklerini özümlemek için alüminyum özümleme fırını kullanıldı. Sulu özümleme işleminde nitrik, sülfürik ve perklorik asitler kullanıldı. Analiz yapılmadan önce Se-DAN kompleksinin oluşması için gerekli olan sıcak su banyosunun sıcaklığı ve banyodaki süresi, pH ve DAN'ın hacmigibi deneysel şartlar optimize edildi. Serum örneklerinin özümlenmesinden sonra selenyum hidroklorik asitle +4'e indirgendi ve pH 1.8 'e ayarlandı. EDTA maskeleyici reaktiften sonra 2,3 diaminonaftalin (DAN) reaktifi Se-DAN kompleksinin oluşması için eklendi ve sikloheksan ile ekstraksiyon yapıldı. Bu Se-DAN kompleksinin fluoresan şiddeti Perkin Elmer LS-50 B spektroflorometre ile ölçüldü ve Se derişimleri kalibrasyon eğrisinden elde edildi- Bu metodda gözlenebilme sınırı 2.89 ug/L Se, 100 ng/L Se standart çözeltisi ile 15 tekrar sonucu kesinlik % 3.60 bulundu. Doğruluk testi için iki değişik standart madde kullanılarak % 82 ve % 90 bulundu. Bunun yanısıra ortalama geri kazanım % 103.9 ± 3.8 bulundu. Kan örnekleri 15 dakika bekletildikten sonra, serumu ayırmak için 5 dakika, 4000 rpm de sentrifuj edildi. Kişisel bilgileri, hastalık durumlarını ve alışkanlıkları içeren bir soru kağıdı, kan örnekleri alındığı sırada dolduruldu. Sağlıklı kontrol grup ile meme, kolorektal ve gastrik kanserli hastaların serum selenyum düzeyleri ve soru kağıdından elde edilen parametreler karşılaştırıldı. Meme kanserli hasta grubunda sağlıklı kontrol grubundakine benzer Se derişimi bulunurken, sağlıklı kontrol grubun Se derişimi en yüksek çıktı. Gastrik kanserli hastalar ve kolorektal kanserli hastaların birbirlerine benzer Se derişimlerine sahip oldukları görüldü ve gastrik kanserli hastaların Se derişimi çalışılan bütün gruplar arasında en düşük bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF SELENIUM BY FLUOROMETRIC METHOD IN BREAST AND GASTROINTESTINAL CANCERS Avşar, Banu M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. İnci Gökmen July 1998, 98 pages Selenium has received attention as one of the few substances with chemo-protective potential against cancer in humans. Although trace element selenium is an essential micronutrient at low level, it can be toxic at slightly higher than normal intake levels. In this study selenium concentrations were determined in serum by using spectrofluorimetry. Aluminum digestion furnace was used for decomposition of the serum samples. In the wet digestion procedure, nitric, sulfuric and perchloric acids were used. All the experimental conditions including temperature and duration in water bath for formation of Se-DAN complex, pH, volume of DAN mwere optimized before doing the analysis of serum samples. After digestion of the serum samples, selenium was reduced to tetravalent state with HC1 and pH was adjusted to 1.8. After addition of EDTA masking agent, 2,3 diaminonaphthalene (DAN) reagent was added and in Se-DAN complex was formed which was extracted to cyclohexane. This fluoresence intensity of Se-DAN complex was measured by Perkin Elmer LS-50 B spectrofluorimetry and Se concentrations were obtained from a calibration curve. The detection limit of the method was found as 2.89 ug/L Se and the precision (%RSD) for 15 replicates of 100 Hg/L Se standard was found as 3.60%. Two standard reference materials were used for the determination of accuracy which were found as 82% and 90%. Average Se recovery was found as 103.9 ± 3.8 %. The blood samples were kept 15 minutes and centrifuged at 4000 rpm for 5 minutes to separate serum. A questionnaire which included questions on personal information disease states and habits was filled during sample collection. Serum Se concentrations and parameters which were collected in questionnaire, were compared between healthy control group and breast, colorectal and gastric cancer patients. Serum selenium concentrations of healthy control group was found to be the highest while breast cancer patients have similar Se concentrations to that of control group. Gastric cancer patients and colorectal cancer patients had similar Se concentrations and gastric cancer patients had the lowest Se concentration of all the groups studied.