Medikal Linac'da düzleştirici filtrelerin foton spektrumlarına etkisinin mcnp 6.2 ile incelenmesi
Investigation of the effect of flattening filters on photon spectra in Medical Linac with MCNP 6.2
  1. Tez No: 759347
  2. Yazar: DUHA THABET NUAMAN AL-THABET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF BAŞTUĞ, PROF. DR. ORHAN İÇELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Foton, Monte Carlo, Lineer Hızlandırıcı ve Su Fantomu, Photon, Monte Carlo, Linear Accelerator and Water Phantom
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atom ve Molekül Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tıbbi lineer hızlandırıcı (LINAC) sistemler, harici ışın radyoterapisinde ışınlama yollarından biridir. Monte Carlo simülasyon yöntemi, tedavi planlamasının yanı sıra LINAC'lerin tasarımında ve optimizasyonunda güvenilir olup ve yaygın olarakda kullanılmaktadır. Bu araştırmada, bremsstrahlung üretme hedefi, düzleştirici filtre (FF), iyon odası, birincil kolimatör ve ayarlanabilir X ve Y çeneli ikincil kolimatörler dahil olmak üzere ayrıntılı parçalar içeren 12 MV LINAC tasarlamak için MCNP 6.2 proğramı radyasyon taşıma kodu olarak kullanıldı. Lineer hızlandırıcı tasarlamada kullanılan MCNP 6.2 proğram yardımıile modellemede farklı enerji aralıkları için lineer hızlandırıcı bileşenleri optimize etme sistemi gerçekleştirildi. Farklı FF malzemelerinin elde edilen foton spektrumları, yüzde derinlik dozu ve elektron kontaminasyonundaki etkilerini, 100 cm kaynaktan yüzey mesafesine ve 10×10 cm2 alan boyutuna sahip 40 cm kenar uzunluğuna sahip bir kübik su fantomunda araştırıldı. Al, SS, Sn, Ta ve Hg düzleştirici filtre malzemelerinin yanı sıra düzleştirici filtresiz (FFF) su fantomuda kullanıldı.
Özet (Çeviri)
Medical linear accelerators (LINAC) are one of the main means of dose delivery in external beam radiotherapy. Monte Carlo simulation is widely accepted as a reliable method in designing and optimization of LINACS as well as treatment planning. In this research we used MCNP 6.2 general use radiation transport code to design a 12 MV LINAC with detailed parts including target to produce bremsstrahlung, flattening filter (FF), ion chamber, primary collimator, and secondary collimators with adjustable X and Y jaws. With the help of the MCNP 6.2 program used in the design of the linear accelerator, a system of optimizing the linear accelerator components for different energy ranges in the modeling was realized.We investigated the effects of different FF materials in resulting photon spectra, percentage depth dose and electron contamination in a cubic water phantom with side length of 40 cm, at a 100 cm source to surface distance and 10×10 cm2 field size. Flattening filter materials of Al, SS, Sn, Ta and Hg were used as well as a flattening filter free (FFF) system.