architecture, vision and visuality: A study on the impact of technological developments onthe perception of architectural space
Mimarlık, görme, görsellik: teknolojik gelişmelerin mimari mekan algısına etkileri üzerine bir çalışma
- Tez No: 75936
- Danışmanlar: DR. RANA NERGİZ ÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimarlık, mekan, görme, görsel algılama, Architecture, space, vision, visual perception
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
IV ÖZ MİMARLIK, GÖRME, GÖRSELLİK: TEKNOLOJİK GELİŞMELERİN MİMARİ MEKAN ALGISINA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Terim, Begüm Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Dr. Rana Nergis öğüt Aralık 1998, 189 sayfa Bu tezde 'görme'deki kültürel değişiminin mimarlık ve sanata olan etkileri incelenmiştir. Tezde, kültürün 'görme'yi tartışmasında meydana gelen değişimin, mimarlığı ve sanatı“görme biçimlerini”de değiştirdiği tartışılmıştır. Ayrıca, mekansal algılama ve mekansal organizasyon biçimlerinin de bu değişimden etkilendiği öne sürülmüştür. Bu konuda oluşturulan birtakım teorilerin yardımıyla, tezde, bilim ve teknolojinin toplumun kültürel ürünleri görerek yorumlaması üzerine belirleyici faktör olduğu iddia edilmiştir. Böylece, bu durum, mimarların mekana bakma biçimlerini de etkilemiştir. Görsel algılamadaki değişimin mimari mekan üzerindeki etkileri, Modern dönem ve günümüz mimarlığından örneklerle tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT ARCHITECTURE, VISION AND VISUALITY: A STUDY ON THE IMPACT OF TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS ON THE PERCEPTION OF ARCHITECTURAL SPACE Terim, Begüm M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Inst. Dr. Rana Nergis Öğüt December 1 998, 1 89 pages This thesis is about the impact of the cultural transformation of vision on architectural and artistic practices. In the thesis, it is argued that the modifications in the ways in which culture discusses vision also modifies the“ways of seeing”in architecture and art. Hence, it is suggested that the acts of spatial perception and spatial manipulation are both affected by this alteration. In the thesis, with the aid of certain theories on the subject, it is claimed that science and technology have a determinant role in the way in which society visually interprets cultural products. Thus, this condition affects architects' ways of perception of space. The implications of the change in visual perception for the spaces of architecture are discussed with examples from the architecture of Modern and contemporary periods.