Postaktivasyon potansiyeli ısınma modelinin hentbolcularda dikey sıçrama ve sürat performansına akut etkisi
Acute effect ofthe postactivation potential WARM-UP model onverti̇cal JUMP and speed performace in handball players
- Tez No: 759398
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Post Aktivasyon Potansiyeli, Hentbol, Dikey Sıçrama, Sürat, Anaerobik Güç, Post Activation Potential, Handball, Vertical Leap, Speed, Anaerobic Power
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Birçok sporcu antrenman yapmadan önce antrenman programları içerisinde ön hazırlayıcı ısınma egzersizleri uygularlar. Postaktivasyon potansiyeli, istemli bir kasılmadan sonra kas fonksiyonunun akut iyileşmesi olarak tanımlanır ve antrenman öncesi PAP'ı meydana getirecek ısınma protokolü güç performansını arttırmak için kullanılabilir. Bu bağlamda Bu çalışmada Postaktivasyon potansiyeli ısınma modelinin hentbolcularda anaerobik güç yetisi ile ilişkili dikey sıçrama sürat performansına akut etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Türkiye Hentbol liglerinde oynayan 30 erkek Hentbolcu (Xyaş = 19.83 ± 2.15) gönüllü olarak dahil edilmiştir. Çalışmada veri toplama araçları olarak“Demografik Bilgi Formu”,“sıçrama testi”,“20 ve 30 metre sürat testi”değerlendirmeleri kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler ve Bağımlı Gruplar T Testi Analizi uygulanmıştır. Sonuçlar, Geleneksel Isınma Modeli ile Direnç Egzersizi Postaktivasyon potansiyeli ısınma modelinin Dikey Sıçrama Puanlarına göre anlamlı bir şekilde farklılaştığını ortaya koymuştur. Benzer şekilde Geleneksel Isınma Modeli ile Direnç Egzersizi Postaktivasyon potansiyeli ısınma modelinin Sürat Puanlarına göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür. Geleneksel Isınma Modeli ile Pliometrik Postaktivasyon potansiyeli ısınma modelinin Sürat Puanlarına göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı ortaya koyulmuştur. Ayrıca katılımcıların Pliometrik Postaktivasyon potansiyeli ısınma modeli ile Direnç Egzersizi Postaktivasyon potansiyeli ısınma modelinin Sürat Puanlarına göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak elde edilen bulgular ışığında hentbolcularda geleneksel, direnç egzersiz postaktivasyon potansiyel ve Pliometrik postaktivasyon potansiyel ısınma modelleri dikey sıçrama ve sürat performansında iyileşme meydana getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Numerous athletes apply preliminary warm-up exercises in their training programs before training. Postactivation potential is defined as the acute recovery of muscle function after a voluntary contraction, and a warm-up protocol to generate PAP before training can be used to improve power performance. In this context, this study was conducted to examine the acute effect of the Postactivation potential warming model on the vertical jump sprint performance associated with anaerobic power in handball players. Thirty male handball players (Xage = 19.83 ± 2.15) playing in Turkish Handball leagues were voluntarily included in the study. In the study,“Demographic Information Form”,“jump test”,“20 and 30 meter speed test”evaluations were used as data collection tools. Descriptive statistics and Dependent Groups T-Test Analysis were applied in the analysis of the data. The results revealed that the Traditional Warm-up Model and the Resistance Exercise Postactivation potential warm-up model differed significantly according to the Vertical Leap Scores. Similarly, it was observed that the Traditional Warm-up Model and the Resistance Exercise Postactivation potential warm-up model differed significantly according to the Speed Scores. It was revealed that the Traditional Warm-up Model and the Plyometric Postactivation potential warm-up model differed significantly according to the Speed Scores. In addition, it was concluded that the Plyometric Postactivation potential warming model and the Resistance Exercise Postactivation potential warming model differed significantly according to the Speed Scores of the participants. As a result, in the light of the findings, traditional resistance exercise postactivation potential and plyometric postactivation potential warm-up models improved vertical jump and sprint performance in handball players.