Türk Savunma Sanayi bilgi güvenliği yönetim sistemi uygulamaları ile cmmc gereksinimlerinin değerlendirilmesi
Information security management system applications in Turkish Defense Industry and evaluation of cmmc requirements
- Tez No: 759405
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN TÜFEKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Information and Records Management, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Bilişim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Son yıllarda bilgi ve bilişim teknolojileri hayatımızda her alanda yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu sayede yaşamımıza ait fiziksel dinamiklerin çoğu artık önemli ölçüde siber dünyaya aktarılmaktadır. Her ne kadar bu durum hayatımızı önemli ölçüde kolaylaştırıyor olsa da önemli riskleri ve farklı türde tehditleri de beraberinde getirmektedir. Bunun sonucu olarak da her geçen gün hem kişisel hem de kurumsal ölçekte bilgi güvenliği yönetiminin önemi ciddi şekilde artmaktadır. Buna karşı 90'lı yıllardan itibaren kurumsal ölçekte kuruluşların genel olarak karşı karşıya kaldığı risk ve tehditlere karşı sektörden ve bilgi türlerinden bağımsız birtakım bilgi güvenliği yönetimi uygulamaları geliştirilmekte olsa da günümüzde artan gelişmiş tehditlere ve saldırı yöntemlerine karşısında bilgi türlerine ve sektöre özel oluşturulan bilgi güvenliği yönetimi uygulamalarının sayılarının da arttığı gözlemlenmektedir. Bu uygulamaların amacı kritik sektörlerde bilgi türlerine ve sektöre özel gereksinimler oluşturarak alınacak tedbirlerin daha etkin olmasını sağlamaktır. Bu doğrultuda ABD Savunma Bakanlığı (DoD) hizmet aldığı savunma sanayi sektörü kuruluşları için CMMC adını verdiği bir bilgi güvenliği yönetimi uygulaması oluşturmuştur. Bu çalışmada ülkemiz savunma sanayi kuruluşlarına, mevcut ve gelecekteki projelerinde bu alanda ihtiyaç duyması halinde faydalı olması amacıyla; ülkemizin önemli savunma sanayi kuruluşlarının hali hazırda gerçekleştirmekte oldukları bilgi güvenliği yönetimi uygulamaları anket yöntemi ile araştırılmış, bu uygulamaların en çok kullanılanı ile CMMC hakkında bilgi verilerek her iki uygulamanın gereksinimleri ayrı ayrı uzman görüşleri doğrultusunda karşılaştırılmış, en çok kullanılan uygulamanın CMMC 'ye göre eksiklerinin olup olmadığı değerlendirilerek elde edilen sonuçlar ve yapılması gerekenler ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, information and information technologies have been used extensively in all areas of our lives. In this way, most of the physical dynamics of our lives are now significantly transferred to the cyber world. Although this situation makes our lives much easier, it also brings with it important risks and different types of threats. As a result of this, the importance of information security management on both personal and corporate scales is increasing day by day. On the other hand, although some information security management applications, independent of the sector and information types, have been developed against the risks and threats generally faced by corporate-scale organizations since the 90s, today the number of information security management applications created specifically for“information types and sector”against“advanced threats and attack methods”is increasing. The purpose of these applications is to ensure that the measures to be taken are more effective by creating information types and sector-specific requirements in critical sectors. In this direction, the US Department of Defense (DoD) has created an information security management application called CMMC for the defense industry sector which it receives service from. In this study, in order to be beneficial to our country's defense industry organizations in their current and future projects, if they need it in this field; the information security management practices that the important defense industry organizations of our country are currently carrying out were researched by survey method, by giving information about the most used of these applications and CMMC, the requirements of both applications were discussed one by one and compared in line with expert opinions, by evaluating whether the most used application has deficiencies according to CMMC, the results obtained and suggestions about what to do are presented.
Benzer Tezler
- PMI methodology utilization in shipbuilding project management
Gemi inşaati proje yönetiminde PMI metodolojisi kullanimi
ÜMRAN BİLEN DOĞAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2012
Gemi Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiGemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI HELVACIOĞLU
PROF. DR. MUSTAFA İNSEL
- Savunma sanayi ve özelleştirme açısından değerlendirilmesi
Başlık çevirisi yok
AHMET MİTHAT KİZİROĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
Savunma ve Savunma TeknolojileriHaliç Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. TURGUT ÖZKAN
- Türk Savunma Sanayinde dijitalleşme: Dijital dönüşüm kriterlerinin belirlenmesi ve ölçülmesi
Digitalisation in the Turkish Defence Industry: Determination and measurement of digital criteria
AMİNA SALİHA YAVUZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Savunma ve Savunma TeknolojileriMilli Savunma ÜniversitesiSavunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. OKAN YAŞAR
- NATO'nun askeri transformasyonunun (dönüşümünün) Türk Hava Kuvvetleri proje ve teknolojilerine etkilerinin analizi
Analysis of the effects of NATO's transformation on Turkish Air Force project and technologies
HÜSEYİN GÖZEBE
Doktora
Türkçe
2014
Savunma ve Savunma TeknolojileriKara Harp Okulu KomutanlığıTeknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. TANER ALTUNOK
- Ergonomik personel çizelgeleme problemi: Savunma sanayinde bir uygulama
Ergonomic staff schedule problem: An application in the defense industry
RABİA AKGÖNÜL
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Endüstri ve Endüstri MühendisliğiKırıkkale ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. TAMER EREN
DOÇ. DR. HACI MEHMET ALAKAŞ