Mobil mekânda tasarım yaklaşımları
Design approaches in mobile spaces
- Tez No: 759430
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA SURİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Karavan, karavan tasarımı, mekân, mobil, mobil mekân, Caravan, caravan design, mobile, mobile space, space
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Mobil mekânlar; taşınabilen ve hareket edebilen alanlardır. Bu mekânlar, strüktürel özellikleri ve kurulum şekilleri bakımından yapıya mobil olma özelliği kazandırmaktadır. Günümüzde değişen ve gelişen yaşam şartlarına bağlı olarak mobil mekânlara olan talep artış göstermektedir. Bu çalışmada, mobil mekânlar hareketsiz ve hareketli olmak üzere iki grupta sınıflandırılarak ele alınmıştır. Araştırmada, geçmişten bugüne kadar ortaya çıkan mobil mekânların önemi, tarihsel gelişim süreçleri ve kullanım amaçları üzerinde durulmuş, tasarım yaklaşımları incelenmiştir. İnsan yaşamında meydana gelen savaşlar, çevresel sorunlar, doğal afetler gibi mecburi göçe zorlayan durumların, hareketlilik getiren iş kollarının mobil yaşama yönlendirdiği belirtilmiştir. Aynı zamanda mimari, tasarım ve teknoloji kavramlarının gelişmesiyle hareketli tasarım insanoğlunun ilgisini çekmektedir. İnsanların günlük ihtiyaç ve faaliyetleri düşünülerek mobil mekânlarda tasarım yaklaşımlarının belirlenmesi çalışmanın amaçlarından birini oluşturmaktadır. Araştırmada mobil mekânlar arasında yer alan karavanlar üzerinde durulmuştur. Karavanlar farklı modeller ile üretilmekte ve çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, kompakt bir yapıya sahip panelvan araçlar ve minübüslerin dönüştürülmesiyle oluşan camper tip motorlu karavanlar seçilmiştir. Yük taşımak için üretilen panelvan araçların ya da minibüslerin iç mekânlarında yapılan bir takım değişiklikler ile camper tip karavanlar oluşmaktadır. Asgari boyutlara sahip camper karavanlar çeşitli tasarım uygulamalarıyla kullanıcıya konforlu bir yaşam alanı sunmaktadır. Günümüzde talebi artan karavanların seyahat, iş ve sağlık gibi birçok alanda kullanımı vardır. Bu konuda en yaygın kullanım şekli seyahat amaçlıdır. Çalışma, seyahat amacıyla kullanılan camper tip motorlu karavanların tasarım yaklaşımlarını ele almaktadır. Seyahat amaçlı kullanılan karavanlar; aracın özellikleri, kullanıcıların ekonomik bütçeleri, kullanım süreleri ve konfor tercihleri bağlamında farklı yaklaşımlarla tasarlanmaktadır. Araştırmada kişiye özel üretilen farklı boyutlara sahip camper tip karavan tasarımlarına yer verilmiştir. Son 10 yılda seyahat amacıyla kullanılan camper tip karavan üretimindeki artış ve kullanım amaçları sonuç bölümünde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Mobile spaces are defined as portable and movable areas. They enable the structure to be mobile in terms of its structural features and installation styles. Today, the demand for mobile spaces has increased due to the changing and developing nature of modern-day living conditions. In this study, mobile spaces are classified into two categories: stationary and movable. The research examines the importance of mobile spaces that have emerged from the past to the present, their historical development processes and purposes of use, and design approaches. It has been stated that factors such as forced migration in human life, environmental problems, natural disasters, and the business lines that provide mobility have led to the popularity of mobile life. At the same time, with the development of architecture, design, and technology concepts, mobile design attracts the attention of human beings. One aim of the study is to determine mobile space design approaches by considering the people's daily needs and activities. Caravans, considered mobile spaces, are categorized into two categories: towed by a vehicle (towed caravans) or mobile (motor caravans). In the research, motor caravans used for travelling within the scope of mobile space stressed. Travel caravans are designed based on the vehicle features, the context of users' financial budgets, duration of use, and comfort preferences. Motor caravans are produced in different models and are used for various purposes. In this study, camper-type motor caravans, formed by the transformation of compact panel vans and minibuses, were selected. Camper-type caravans are formed with changes made in the interior of panel van vehicles or minibuses produced to carry loads. Although camper caravans have a minimum size and space, they offer comfortable living space to the user with various design practices made inside the vehicle. Caravans have been in high demand recently for many areas, such as travel, business, and health. Mostly, caravans are used for travel purposes. This study examines the design approaches of camper-type caravans used for travel purposes. In this research, the design approaches of camper-type caravans with different sizes, which are produced individually, are included. The increase in the production of camper-type caravans used for travel in the last decade and their usage purposes are discussed in the conclusion section.