Öğretmen sınıf yönetim stilleri ile sınıf kontrol düzeyleriarasındaki ilişki
  1. Tez No: 759452
  2. Yazar: ALATTİN BAYSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf yönetimi, Öğretmen sınıf yönetim stilleri, Sınıf kontrol düzeyi, Classroom management, teacher classroom management styles, class control level
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araĢtırmada; Öğretmenlerin sınıf yönetim stilleri, sınıf kontrol düzeyleri ve aralarındaki iliĢkinin belirlenmesi amaçlanmıĢtır. AraĢtırma evrenini 2017-2018 eğitim-öğretim yılı‟nda KKTC Milli Eğitim Bakanlığı Genel Ortaöğretim Dairesi‟ne bağlı orta dereceli okullarda görev yapmakta olan öğretmenler oluĢturmaktadır. AraĢtırmada uygun örnekleme yöntemi kullanılmıĢtır. AraĢtırma örneklemini 196 kadın (%48,6), 207 erkek (%51,4) olmak üzere toplam 403 öğretmen oluĢturmuĢtur. AraĢtırmada veri toplama aracı olarak öğretmenlerin sınıf yönetim stillerini ortaya çıkarıp belirlemek amacıyla, Kris (1996) tarafından oluĢturulan ve Ekici (2004) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan sınıf yönetim stilleri ölçeği, sınıf kontrol düzeylerinin belirlenmesi için de Yılmaz ve ġahin (2016) tarafından geliĢtirilen sınıf yönetiminde kontrol düzeyi belirleme ölçeği ve araĢtırmacı tarafından geliĢtirilen kiĢisel bilgi formu kullanılmıĢtır. AraĢtırma sonucunda toplanan veriler SPSS programı kullanılarak analizleri yapılmıĢtır. Verilerin analizinde .05 anlamlılık düzeyi esas alınmıĢtır. AraĢtırmaya katılan öğretmenlerin yönetim sitillerine yönelik cinsiyet, medeni durum, mezuniyet durumuna göre karĢılaĢtırmada t-testi, Öğretmenlerin sınıf yönetim stillerinin, yaĢ grupları ve araĢtırma sürelerine göre anlamlılığını test etmek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA),farklılaĢmanın hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek için ileri analiz olarak tukey testi,öğretmenlerin sınıf yönetim stilleri ile sınıf kontrol düzeyleri arasındaki iliĢki için de basit doğrusal kolerasyon analizi yapılmıĢtır. Öğretmenlerin sınıf yönetim stilleri açısından; Otoriter sınıf yönetimi stilinin erkeklerde, baĢıboĢ sınıf yönetimi stilinin ise kadınlarda daha yüksek olduğu,erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlere oranla daha otoriter bulunduğu, bekar öğretmenlerin baĢıboĢ ve aldırmaz sınıf yönetimini tercih ettikleri, takdir edilen sınıf yönetim stilini 31-40 yaĢ arası ile 41 yaĢın üstü öğretmen gruplarından oluĢtuğu, baĢıboĢ sınıf yönetim stilinde ise çalıĢma süresi olarak 10 yıl altı meslek kıdeme sahip gruplar ile 11-20 yıl arası meslek kıdemine sahip grupların bu stili sergilediği görülmüĢtür. ii Sınıf kontrol düzeyleri açısından; erkek öğretmenlerin düĢük kontrol düzeyini benimserken kadın öğretmenlerde yüksek kontrol düzeyi ortalaması erkek öğretmenlere göre daha yüksek olduğu, medeni duruma göre evli olan öğretmenler düĢük kontrol düzeyini sergilerken bekar öğretmenler yüksek kontrol düzeyini sergilediği görülmektedir. AraĢtırmada öğretmenlerin sınıf yönetim stilleri ile sınıf kontrol düzeyleri arasında negatif yönde ve pozitif yönde anlamlı iliĢki bulunmuĢtur.Takdir edilen sınıf yönetim stili ile yüksek kontrol düzeyi arasında pozitif yönlü,takdir edilen sınıf yönetim stili ile düĢük kontrol düzeyi arasında negatif yönlü,aldırmaz sınıf yönetimi stili ile orta kontrol düzeyi arasında negatif ve baĢıboĢ sınıf yönetim stili ile orta kontrol düzeyi arasında negatif yönlü iliĢki gözlenmiĢtir. AraĢtırmadan çıkan sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda araĢtırma yapacaklara;Aldırmaz sınıf yönetim stili ve baĢıboĢ sınıf yönetimi stili ortalamaları ile medeni durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmüĢtür. Bekar olan öğretmenlerin aldırmaz ve baĢıboĢ sınıf yönetimi stilleri ortalamalarının daha yüksek olmasının nedenleriyle ilgili bir araĢtırma önerilmektedir. Öğretmenlerin sınıf kontrol düzeylerinden düĢük kontrol düzeyi ve yüksek kontrol düzeyi ile cinsiyet arasında ise istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuĢtur. DüĢük kontrol düzeyinde erkek öğretmenlerin ortalaması kadın öğretmenlere göre daha yüksek iken yüksek kontrol düzeyinde ise kadın öğretmenlerin ortalaması erkek öğretmenlere göre daha yüksek bulunmuĢtur. Kadınların erkeklere göre sınıf kontrol düzeylerinin farklı olmasının nedenleriyle ilgili araĢtırma önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study; It is aimed to determine the classroom management styles, class control levels and the relationship between the teachers. The research population is composed of teachers working in the secondary schools of the TRNC Ministry of National Education-General Secondary Education Department in the 2017-2018 Academic Year. The sample of the research sample was taken into consideration and the teachers who worked in the schools determined randomly were formed. In order to determine the classroom management styles of teachers as data collection ztool, Kris (1996) prepared a scale of classroom management styles adapted to Turkish by Ekici (2004), and control of classroom management developed by Yılmaz and ġahin (2016) for the determination of class control levels. and the personal information form developed by the researcher were used. The data collected at the end of the study were analyzed by using SPSS program. Gender, marital status, graduation status of teachers according to the gender, marital status of the research, ttest in comparison, the one-way analysis of variance (ANOVA) to test the significance of the classroom management styles of teachers according to age groups and research periods tukey test, a simple linear collation analysis was conducted for the relationship between teachers' classroom management styles and class control levels. In terms of teachers' classroom management styles; The authoritarian class management style is higher in males, while the idle class management style is higher in females, male teachers are more authoritarian than female teachers, single teachers prefer idle class management. In the stray class management style, it was seen that groups of 10 years and 11-20 years exhibited this style. In terms of class control levels; While male teachers had low level of control, female teachers had higher level of control than male teachers, while teachers who were married according to marital status exhibited low level of control while single teachers showed higher levels of control. iv In the study, a significant relationship was found between the classroom management styles of the teachers and the class control levels. The positive direction between the controlled classroom management style and the high control level was negative. and the stratified class management style and the middle control level.