Konaklama işletmelerinde birlikte yaratma: Eurostars Otelleri örnek olay incelemesi
Co-creation in accommodation establishment: A case study of Eurostars Hotels
  1. Tez No: 759483
  2. Yazar: YETER BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Birlikte yaratma, Eurostars Otelleri, Hotel tester ideas, Co-creation, Eurostars Hotels, Hotel tester ideas
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüzde iletişimin daha kolay hale gelmesi insan hayatının her aşamasında olduğu gibi üretim süreçlerine de yansımıştır. Üreticinin tüketici ile olan iletişimin artması, tüketiciyi üretimin farklı aşamalarına dahil edilmesine sebep olmuştur. Tüketicinin üretimin farklı aşamalarına dahil edilmesi birlikte yaratma (co-creation) olarak adlandırılmıştır. Birlikte yaratma ilk olarak üretimin son aşamasında (self-servis) kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra teknolojideki gelişmelerinde katkısı ile üretim öncesinde ve üretim sırasında kullanılmaya devam edilmiştir. Otomotiv, giyim, yiyecek- içecek gibi birçok farklı sektörde kullanılmaya başlanan birlikte yaratma, turistlerin kendi seyahatlerini planlamada söz sahibi olması ile turizm sektöründe de etkisini göstermiştir. Konaklama işletmelerinde misafire sunulan mal ve hizmetler için söz hakkı verilen turistlerin, konaklama alanında yapmak istedikleri yenilikleri belirlemek amacıyla Eurostars otellerinin Hotel Ideas Tester web sitesi incelenmiştir. Zincir konaklama işletmelerinden olan Eurostars Otelleri, oteldeki yeniliklerde misafirlerin fikrini sormak için Hotel Ideas Tester adında bir platform oluşturmuştur. Hotel Ideas Tester platformunda fikirler kendi içlerinde yıllara, kategorilere ve meydan okumalara göre ayrılmıştır. Hotel Ideas Tester platformunda toplamda 4316 fikir bulunmaktadır. Çalışmada Hotel Tester Ideas platformu konaklama işletmelerinde birlikte yaratma için örnek olay seçilmiş ve burada yazılan fikirler içerik analizi yöntemi ile ele alınmıştır. Analiz sonucu her meydan okuma (challenge, iddialaşma) ve her sene kategoriler için farklı bulgular bulunmuştur. Ancak genel olarak bulgular göz önüne alındığında konaklamayı kişileştirme, sadakat programlarının oluşturulması, hoş geldiniz sepeti ve ikramların sunulması, otelde farklı animasyonların ve rekreasyon sunulması, çocukların konaklamalarını kolaylaştıracak mobilyaların kullanılması, yerel halk ve bölge hakkında daha fazla bilgi verilmesi ön plana çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the fact that communication has become easier has been reflected in the production processes as well as in every stage of human life. The increase in the communication of the producer with the consumer has caused the consumer to be included in different stages of production. The inclusion of the consumer in different stages of production is called co-creation. Co-creation was first used in the last stage of production (self-service). Afterwards, it continued to be used before and during production with its contribution to the developments in technology. Co-creation, which has started to be used in many different sectors such as automotive, clothing, food and beverage, has also shown its effect in the tourism sector as tourists have a say in planning their own travels. The Hotel Ideas Tester website of Eurostars hotels was examined in order to determine the innovations that the tourists, who are given the right to speak for the goods and services offered to the guests in the accommodation establishments, want to make in the field of accommodation. Eurostars Hotels, one of the chain accommodation businesses, has created a platform called Hotel Ideas Tester to ask guests' opinion on innovations in the hotel. Ideas on the Hotel Ideas Tester platform are divided into years, categories and challenges. There are 4316 ideas in total on the Hotel Ideas Tester platform. In the study, a case study was selected for co-creation in Hotel Tester Ideas platform accommodation businesses and the ideas written here were discussed with content analysis method. As a result of the analysis, different findings were found for each challenge and for the categories each year. However, when the findings are considered in general, it is important to personalize the accommodation, to create loyalty programs, to offer welcome baskets and treats, to offer different animations and recreation at the hotel, to use furniture that will facilitate the accommodation of children, to provide more information about the local people and the region.