Antienflamatuar pulmoner enteral formülün deneysel tıkanma ikteri modelinde akciğer hasarı üzerine etkisi
Effect of anti-inflammatory pulmonary enteral formula on LUNG damage in experimental jaundi̇ce model
- Tez No: 759559
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL OSKAY KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tıkanma sarılığı, ARDS, antienflamatuar pulmoner enteral formül, Eikosapentaenoik Asit, Gamma Linolenik Asit, Obstructive jaundice, ARDS, anti-inflammatory pulmonary enteral formula, Eicosapentaenoic Acid, Gamma Linolenic Acid
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Tıkanma sarılığı bakteriyel translokasyon ve entotoksemi sonrasında ARDS'yi tetikleyebilecek bir kliniktir. Bu sebeple antienflamatuar pulmoner enteral formül tedavisinden fayda görebilecek bir grubu oluşturmaktadır. Antienflamatuar pulmoner enteral formül, antioksidan vitaminler ve EPA+GLA'dan zengin bir üründür. Çalışmamızda tıkanma sarılığı deneysel hayvan modeli oluşturularak, ARDS gelişimindeki fizyopatolojik sürecin önlenmesinde antienflamatuar pulmoner enteral formülün etkisini incelemeyi hedefledik. Tıkanma sarılığı deneysel hayvan modelimiz başarı ile deneklerde eşit oranda koledokal dilatasyon ve hiperbilirubinemi oluşturmuştur. Bunun aksine sham grubunda bilirubin düzeyleri normal kalmıştır. Tedavi grubuna postoperatif dönemde 8 gün boyunca antienflamatuar pulmoner enteral formül uygulandı. Kullanılan formüle bağlı deneklerde yan etki gözlenmemiştir. Tıkanma sarılığına sekonder akciğer hasarı her iki grupta (hasar ve tedavi) da histopatolojik olarak izlendi. Serum ve doku örneklerinin incelemesinde enflamatuar sitokinler ve doku hasarı belirteçleri incelenmiştir. Bu incelemelerin sonucunda hasar grubunda TNF alfa, IL-6, MPO seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Bu faklılıklar tedavi grubu lehine olup, histopatolijik akciğer hasarlanma indeksi ile paralellik göstermektedir. Histopatolojik incelemede ise, akciğer hasar skoru tedavi grubunda anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Tüm bu bulgular, antienflamatuar pulmoner enteral formülün akciğer dokusunu koruyucu etkisine işaret etmektedir. Ancak bu etkinin temel olarak hangi intrasellüler mekanizmalar üzerinden gerçekleştiği farklı bir araştırma konusudur. Bu olumlu etkinin klinkte tıkanma sarılıklı olgularda da pre/post operatif akciğer hasar oluşumunu önlemede kullanılması açısından prospektif randomize klinik çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışma tıkanma sarılığı modelinde antienflamatuar pulmoner enteral formulün ARDS oluşumu üzerindeki etkisini inceleyen ilk çalışmadır. Bu açıdan klinik uygulamalara öncülük edebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Obstructive jaundice can trigger acute respiratory distress syndrome (ARDS) due to bacterial translocation and endotoxemia. Patients with obstructive jaundice can benefit from anti-inflammatory pulmonary enteral formula treatment. This enteral formula contains antioxidant vitamins and Eicosapentaenoic Acid, Gamma Linolenic Acid (EPA+GLA). With this study, we examined the effect of the anti-inflammatory pulmonary enteral formula on the development of ARDS in an experimental animal model of obstructive jaundice. The model of obstructive jaundice successfully established choledochal dilatation and hyperbilirubinemia. The bilirubin levels remained within normal ranges in the sham group. The enteral formula was administered only to the treatment group for eight days in the postoperative period. No side effect related to the treatment was observed. A lung injury similar to ARDS was detected in two of the study groups histopathologically (injury and treatment groups). The inflammatory cytokines and tissue damage markers were analyzed in the serum and tissue samples of the study groups. The results showed statistically significant differences in TNF alpha, IL-6, and MPO levels, especially in the injury group. The differences were in favor of the treatment group and showed parallelism to the lung injury index. In the histopathological examination, the lung injury score was significantly lower in the treatment group. The data support the protective effect of the anti-inflammatory pulmonary enteral formula on lung tissue. The intracellular mechanisms involved in this effect remain a topic of future research. Prospective randomized clinical trials are required to evaluate its positive effects in patients with obstructive jaundice. To our knowledge, this experimental study is the first to examine the effects of an anti-inflammatory pulmonary enteral formula on the occurrence of ARDS in a model of obstructive jaundice. There seems to be a high probability of its clinical applications in future directions.