Farklı içeriğe sahip fissür örtücülerin yaşlandırma prosedürü sonrasındaki aşınma, pürüzlülük ve mikrosertlik değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of abrasion, roughness and microhardness values of fissure sealants with different content after aging procedure
- Tez No: 759592
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA AKTÖREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: fissür örtücü, aşınma, mikrosertlik, pürüzlülük, yaşlandırma prosedürleri, fissure sealant, wear, microhardness, roughness, aging procedures
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Bu çalışma, yaşlandırma prosedürlerinin farklı içeriklere sahip fissür örtücülerin aşınma, pürüzlülük ve mikrosertlik değerlerine etkisinin karşılaştırılması amacı ile gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Çalışmada dört farklı içerikli fissür örtücü materyal; Aegis (Bosworth, ABD) (A Grubu), Beautisealant (Shofu, Japonya) (B Grubu), Clinpro (3M, ABD) (C Grubu) ve Ultraseal XT Hydro (Ultradent, ABD) (U Grubu) kullanıldı. Disk şeklinde hazırlanan toplam 100 örnek (5mm çap/3mm yükseklik) üretici firmaların önerilerine göre hazırlandı ve mikrosertlik/VHN, yüzey pürüzlülüğü, aşınma testleri için gruplandırıldı. Yaşlandırma prosedürleri olarak termal siklus (10,000 siklus/5°-55°C±2ºC/20 sn) ve çiğneme simülatörü (75,000 siklus/49N) uygulandı. Yaşlandırma prosedürlerinden önce ve sonra ölçümler alındı, örnekler SEM ile incelendi. Bulgular Kruskal Wallis, Wilcoxon ve Welch testleri ile istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: En yüksek ve en düşük mikrosertlik/VHN ortalama değişim değerleri U Grubu (9,88±1,46) ve A Grubu'nda (4,40±0,46) elde edildi; mikrosertlik ortalama değişim değerleri arasında anlamlı farklılık saptandı (pB>C>A). Pürüzlülük ortanca değerleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı; en yüksek pürüzlülük ortalama değişim değerleri U ve C Gruplarında bulundu (U=C>A>B). Aşınma ortalama değişim değerleri arasında anlamlı farklılık saptandı (pB>A>C). Yaşlandırma prosedürleri sonrasında fiziksel değişikliklerin en fazla U Grubunda oluştuğu belirlendi. Sonuç: Çalışma bulguları değerlendirildiğinde; yaşlandırma prosedürlerinin tüm deney materyallerinin fiziksel yapılarında farklı düzeylerde değişiklik oluşturduğu, Ultraseal XT Hydro'nun en çok etkilenen materyal olduğu, bireysel tedavi gereksinimlerinin ve materyal özelliklerinin fissür örtücü seçiminde göz önünde bulundurulması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the aging effects on wear, surface roughness and microhardness of fissure sealants with different contents. Methods: Four types of fissure sealants were used in the study: Aegis (Bosworth, USA)(Group A), Beautisealant (Shofu,Japan) (Group B), Clinpro (3M,USA)(Group C) and Ultraseal XT/Hydro (Ultradent,USA)(Group U). 100 disc-shaped specimens (5 mm diameter/3 mm width) prepared according to manufacturers' directions were assigned to microhardness/VHN, surface roughness, and wear tests. As aging procedures, thermalcycling (10,000 times/5°-55°C±2ºC/20 s) and chewing simulator (75,000 times/49N) were applied. Measurements were taken before and after aging procedures; and specimens were evaluated by SEM.Data was analyzed statistically by Kruskal Wallis, Wilcoxon and Welch tests. Results: The highest and lowest changes in mean microhardness values were obtained in Group U (9,88±1,46) and in Group A (4,40±0,46); and a significant difference (pB>C>A). No significant difference between median roughness values was determined; the highest mean differences in surface roughness were observed in Groups U and C (U=C>A>B). Significant difference was found between the mean changes in wear/weight values (pB>A>C). The highest physical changes after aging procedures were determined in Group U. Conclusion: It is concluded that aging procedures have affected the physical structures of all test materials with varying levels while Ultraseal XT/Hydro has been affected mostly; for selecting a fissure sealant material, the individual treatment needs and material properties should be considered.