Dijital eşitsizlik ve yaşlılık: Trabzon'da yaşayan 60 yaş ve üstü sosyal medya kullanıcı deneyimleri
Digital inequality and old ages: Experiences of social media users aged 60 and over living in Trabzon
  1. Tez No: 759602
  2. Yazar: ECE NUR GÜMRÜKÇÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Eşitsizlikler, Yaşlılık, Motivasyonel Erişim, Dijital Sermaye. Yeni Medya, Digital Inequalities, Aging, Motivational Access, Digital Capital. New Media
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüzde internet ve sosyal medya hayatımızın hemen her alanına girmiş ve aynı hızla yaygınlaşmaya devam etmektedir. Bilgi iletişim teknolojilerinin yaygınlaşma hızına karşın dijital eşitsizlikler ise aynı hızla giderilememektedir. 2020 yılında başlayıp hızla tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemi sürecinde dijitalleşme sürecinin artmasıyla dijital eşitsizlikler de derinleşerek toplumsal eşitsizlikleri beslemektedir. Bu araştırmada 60 yaş ve üstü bireylerin internet ve sosyal medya kullanım deneyimlerine, motivasyonel erişimi etkileyen sosyal medya ve yaşlılık algılarına odaklanılarak dijital eşitsizliklerin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Nitel araştırma desenine sahip çalışmada Trabzon'da yaşayan yaşları 61-96 arasında değişen 24 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Katılımcıların dijital sermayelerini anlayabilmeye yönelik soruların yanında motivasyonel erişimlerini etkileyebilecek konulardaki tutum ve algılarına odaklanılmıştır. Araştırma sonucunda internet ve akıllı telefon sahipliğinin bu araçlardan aynı faydayı elde etmek anlamına gelmediği tekrar ortaya koyulmuştur. Bununla birlikte yaş, eğitim düzeyi, teknolojik sermaye gibi etkenlerin dijital eşitsizlik üzerinde etkisi olsa da özellikle motivasyonel erişimi ve yeni medya kullanım becerilerini etkileyen yaşlılık algısı, dolandırılma korkusu gibi faktörler katılımcıların dijital sermayelerini artırmaktan uzak durmasına neden olmaktadır. Ayrıca katılımcıların gündelik hayatlarındaki alışkanlıklarını belirleyen habituslarının çevrimiçi etkinliklerini de sınırladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the internet and social media have entered almost every area of our lives and continue to spread at the same speed. Despite the spread of information and communication technologies, digital inequalities cannot be eliminated at the same speed. With the increase in the digitalization process during the Covid-19 pandemic, which started in 2020 and rapidly affected the whole world, digital inequalities also deepen and feed social inequalities. In this research, it is aimed to reveal digital inequalities by focusing on the internet and social media usage experiences of individuals aged 60 and over, their social media and aging perceptions that affect motivational access. In the study with a qualitative research design, semi-structured interviews were conducted with 24 participants aged between 61-96 living in Trabzon. In addition to questions about understanding the participants' digital capital, the focus was on their attitudes and perceptions on the issues that could affect their motivational access. As a result of the research, it has been revealed again that internet and smartphone ownership does not mean getting the same benefit from these tools. Besides, even if factors such as age, education level, technological capital have an impact on digital inequality, factors such as the perception of old age, fear of being defrauded, which affect motivational access and new media use skills, cause participants to stay away from increasing their digital capital. In addition, it was concluded that the habitus, which determines the habits of the participants in their daily lives, also limits their online activities.