Lise öğrencilerinin internet bağımlılık düzeylerinin eğitim ve spor açısından incelenmesi
Examination of HİGH school students' internet addiction levels in terms of education and sports
  1. Tez No: 759636
  2. Yazar: CAN SARIKOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖÇALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, Bağımlılık, Spor, İnternet Bağımlılığı, Internet, Addiction, Sports, Internet Addiction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Ekim 2022, 82 sayfa Bu araştırma, lise öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeylerinin spor ve farklı değişkenler açısından incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Yapılan bu çalışmanın hedef kitlesi 2021-2022 eğitim öğretim yılı içerisinde Hatay'ın İskenderun ilçesinde öğrenim gören 206 kadın 248 erkek toplam 454 lise öğrencisidir. Araştırmada öğrencilerin internet bağımlılık düzeylerini belirlemek için farklı kişisel özelliklerine dair kişisel bilgi formu (KBF) ve internet bağımlılık düzeylerini saptamak amacıyla Hahn ve Jerusalem (2001) tarafından tasarlanmış ve Şahin Korkmaz (2011) tarafından Türkçe uyarlaması yapılmış olan“İnternet Bağımlılığı Ölçeği”(İBÖ) kullanılmıştır.Araştırmada öğrencilerden toplanan veriler sayısal kodlamalar yapılarak analiz edilmek üzere SPSS programına aktarılmıştır. Öncelikle verilere ait tanımlayıcı istatistikler (yüzde ve frekans) yapılmıştır. Yapılacak istatistiksel analizlere karar vermek amacıyla normallik testi uygulanmıştır. Normallik testinde verilerin çarpıklık (skewness) ile basıklık (kurtosis) değerleri dikkate alınmıştır. Elde edilen değerlerin-2/+2 aralığında olduğu tespit edilmiştir. Bu değerlerin ise normal dağılıma uygun (George ve Mallery, 2001) olduğu kabul edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizlerinde; bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Person korelasyon kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; lise öğrencilerinde internet bağımlılık düzeyinin ele alındığı bu çalışmada öğrencilerin demografik değişkenlere göre internet bağımlılık düzeylerinin bazı farklılıklar gösterdiği bulunmuş, bunun yanında elde edilen sonuçların literatür ile paralellik gösterdiği görülmüştür. Bireylerin internet bağımlılık düzeylerinde; erkek bireylerin kadın bireylerden, sürekli internet bağlantısı olanların olmayanlardan, alt sınıfların üst sınıflardan, sosyal ağ üyesin olanların olmayanlardan, ebeveynleri denetlemeyenlerin denetleyenlerden internet bağımlılık düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Uzman kişiler tarafından kamuoyuna; bilinçli internet kullanımı hakkında yapılacak bilgilendirmeler, internet bağımlılık oranın düşmesine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the internet addiction levels of high school students in terms of sports and different variables. The target audience of this study is a total of 454 high school students, 206 women and 248 men, studying in the Iskenderun district of Hatay in the 2021-2022 academic year. In the study, the“Internet Addiction Scale”, designed by Hahn and Jerusalem(2001) and adapted into Turkish by Şahin Korkmaz(2011), was used to determine students' internet addiction levels. The data collected from the students in the research were transferred to the SPSS program to be analyzed by making numerical coding. First of all, descriptive statistics (percentage and frequency) of the data were made. Normality test was applied to decide on the statistical analyzes to be made. In the normality test, the skewness and kurtosis values of the data were taken into account. It has been determined that the obtained values are in the range of -2/+2. These values were accepted to be in accordance with the normal distribution (George & Mallery, 2001). In the statistical analysis of the data; independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Person correlation were used. According to the findings obtained; In this study, in which the level of internet addiction in high school students was discussed, it was found that the internet addiction levels of the students showed some differences according to the demographic variables, and it was seen that the results obtained were in parallel with the literature. Internet addiction levels of individuals; It has been observed that male individuals have higher internet addiction levels than female individuals, those who do not have a constant internet connection, those who are lower classes from the upper classes, those who do not have social network members, those whose parents do not control their parents than those who control them. To the public by experts; Information about conscious internet use can help reduce the rate of internet addiction.