The Admittance analysis of the PECVD deposites silicon nitride thin films
PECVD tekniği kullanılarak büyütülmüş silisyum nitrür ince filmlerin admittans analizleri
  1. Tez No: 75977
  2. Yazar: SELMA MUŞABAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MİS, Arayüz Düzeyleri, İletkenlik, Tünelleme Modeli. iv, MIS, Interface Trap, Conductance, Tunneling Model. HI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz PECVD TEKNİĞİ KULLANILARAK BÜYÜTÜLMÜŞ SİLİSYUM NİTRÜR İNCE FİLMLERİN ADMİTTANS ANALİZLERİ MUŞABAK,Selma Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bayram KATIRCIOĞLU Ocak 1998, 110 sayfa Plazmayla hızlandırılmış kimyasal buhar depolama (PECVD) tekniği ile hazırlanmış silisyum nitrür ince filmlerin elektriksel özellikleri belirlenmiştir, a- SiNx:H/Si arayüzündeki yerel düzeylerin, silisyum yasak enerji aralığı içindeki yoğunluk, ve etkin kesit dağılımları iletkenlik tekniğinin üç farklı yaklaşımı kullanılarak belirlenmiştir. (Nicollian yaklaşımı, Brews yaklaşımı ve Yadava tarafından yapılan analitiksel yaklaşım) ve bu farklı yaklaşımlardan elde edilen sonuçlar arasmda karşılaştırmalar yapılarak tutarlılıkları saptanmıştır. Metal Silisyum-Nitrür Silisyum (MİS) yapının yığılma kapasitansının frekansa bağımlılığı gözlenmiştir ve bu olayı açıklayan, arayüz düzeylerinin tünelleme modeli analiz edilmiştir. Başka bir deyişle, MİS yapılar için, yığılma evresine ait geçit voltaj aralığında elde edilmiş olan, arayüz düzeylerinin frekansa bağımlı admittansı gözden geçirilmiş ve sonucunda Mui ve çalışma arkadaşları tarafından çıkarılmış olan ilgili ifadelerde bulunmayan bir çarpım katsayısı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ADMITTANCE ANALYSIS OF THE PECVD DEPOSITED SDLICON NITRIDE THIN FILMS MUŞABAK,Selma M.S., Department of Physics SupervisonProf. Dr. Bayram KATIRCIO?LU January 1998, 110 pages Hydrogenated amorphous silicon nitride (a-SiNx:H) thin films, prepared by PECVD technique was electrically characterized. a-SiNx:H/Si interface trap parameters like the interface trap density and capture cross section distributions in the silicon bandgap were determined by using three different approaches of conductance method based on statistical model (Nicollian-Goetzberger approach, Brews' approach and analytical approach due to Yadava) and the consistency has been investigated. The frequency dispersion of the accumulation capacitance of MIS structure was observed and tunneling model of interface traps which explains this phe nomenon was analyzed. In other words, the frequency dependent trap admittance derived for MIS structure at gate voltage range corresponding to accumulation regime was revised and outlined in order to carry out that an influent multiplying factor (tunneling distance xt over insulator thickness 2x7 ) is missed out in the relevant expressions adapted by Mui and coworkers.