Toplam kalite yönetimi kavramının belediye personelleri motivasyonuna ve iş tatminine etkisi: Anamur ve Bozyazı Belediyeleri örneği
The effect of total quality concept on municipal staff motivation and job satisfaction: The example of Anamur and Bozyazı Municipalities
- Tez No: 759790
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER OKAN FETTAHLIOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMETTİN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Motivasyon, İş Tatmini, Quality, Total quality, Management, Motivation, Job satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çağdaş yönetim modeli olan toplam kalite yönetimi organizasyonların elindeki insan ve tüm kaynakları dahil olmak üzere kaynaklarını girdi sürecinden hizmet sürecine ve hizmet sonrası süreçlere kadar kaliteli bir şekilde yönetmeyi amaçlamaktadır. Bu işlerin yapılması organizasyon içerisinde uygulanabilmesi için çalışanların motivasyonlarının ve iş tatminleri sağlanmış olması gerekmektedir. Çalışanların motive edilmesi ile işe karşı olan tatminleri artarak daha verimli ve kaliteli hizmetler ortaya sunulacaktır. Bu çalışmanın temel amacı; Anamur ve Bozyazı belediyelerinde toplam kalite yönetimi kavramının personellerin motivasyon ve iş tatmini üzerine olan etkilerini araştırmaktır. Bu doğrultuda her iki belediyede çalışan 224 çalışana yüzyüze anket uygulanmıştır. Araştırmada Toplam Kalite Yönetimi, Motivasyon ve İş Tatmini ölçekleri kullanılmıştır. Elde edilen verileri analiz etmede SPSS Statistics 22 kullanılmıştır. Veri analizinde; demografik, güvenirlilik, faktör, korelasyon ve regresyon istatistikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, toplam kalite yönetiminin personellerin motivasyonunu ve iş tatminlerini pozitif yönde ilişkisi ve etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan literatür taraması sonucunda, yabancı ve yerli kaynaklarda bu üç değişkenin birlikte ele alınarak belediyeler üzerinde çok nadir çalışmalara rastlanmıştır. Bu sebeple, araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi daha sonraki yapılacak olan araştırmalara katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The contemporary mangaement model is designed in a quality manner for the options and services available in models with all available resources.In order for these works to be implemented within the organization, the motivation and job satisfaction of the employees must be provided.By motivating the employees, their satisfaction with the work will increase and more efficient and quality services will be provided.The main purpose of this study; The aim of this study is to investigate the effects of the concept of total quality management on the motivation and job satisfaction of the personnel in the municipalities of Anamur and Bozyazı. In this direction, a face-to-face survey was applied to 224 employees working in both municipalities. Total Quality Management, Motivation and Job Satisfaction scales were used in the research.SPSS Statistics 22 was used to analyze the obtained data. In data analysis; demographic, reliability, factor, correlation and regression statistics were used. As a result of the research, it has been observed that total quality management has a positive relationship and effect on the motivation and job satisfaction of the personnel. As a result of the literature review, very rare studies on municipalities were found by considering these three variables together in foreign and domestic sources.For this reason, it is thought that examining the relationships between the variables of the research can contribute to future research.