Kamuyu aydınlatmada finansal şeffaflık ve bilgilendirmenin firma performansı ile ilişkisi: BİST'de bir araştırma
Financial transparency and information in public disclosure and its relationship with company performance: A research on BIST
- Tez No: 759861
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL AYRIÇAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamuyu Aydınlatma, Finansal Şeffaflık, Firma Performansı, Panel Veri Analizi, BİST, Public Disclosure, Financial Transparency, Firm Performance, Panel Data Analysis, BIST
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Günümüzde ekonomiler için sermaye piyasalarının, sermaye piyasaları içinde de anlık ve doğru bilginin önemi her geçen gün artmaktadır. Sermaye piyasalarının etkin bir şekilde çalışabilmesi için fon arz edenler ile fon talep edenler arasında bilgi alış verişinin simetrik, tam ve kusursuz olması gerekmektedir. Bu perspektifle bu tez çalışmasında sermaye piyasalarının etkinliği açısından önemli olan kamuyu aydınlatma ve şeffaflık düzeyinin firma performansına etkisi ve ilişkisi incelenmiştir. Çalışmanın amacı, BİST 30'da özellikle imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmaların kamuyu aydınlatmada finansal şeffaflık ve bilgilendirme düzeylerinin firma performans göstergelerine etkilerinin incelenmesidir. Çalışmada BİST 30 endeksinde yer alan imalat firmalarının 2013-2020 yılları arasını kapsayan 7 yıllık verileri kullanılarak Statik Panel Veri Analizi yapılmıştır. Çalışmada firmaların kamuyu aydınlatmada finansal şeffaflık ve bilgilendirme puanları ile firma performans değerleri arasındaki ilişkiler incelenmiş ve yorumlanmıştır. Firma performansını temsilen firma piyasa değeri, PDDD, Fiyat/Kazanç Oranı, Hisse Başına Kar oranı, aktif karlılık ve öz kaynak karlılık oranları kullanılmıştır. Oluşturulan regresyon modelleri doğrultusunda yapılan analizler sonucunda Finansal Şeffaflık ve Bilgilendirme Puanı (FSBP) ile Log piyasa değeri ve Hisse Başına Kar oranı arasında %99 güven düzeyinde pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Firmaların PDDD esas alınarak kurulan modelde ise Finansal Şeffaflık ve Bilgilendirme Puanı (FSBP) ile PDDD değeri arasında %90 güven düzeyinde pozitif bir ilişki bulunmuştur. Öte yandan yapılan analizler sonucunda Finansal Şeffaflık ve Bilgilendirme Puanı (FSBP) ile firmanın aktif karlılık, öz kaynak karlılık ve fiyat-kazanç oranları arasında anlamlı ilişkiler bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the importance of capital markets for economies and instant and accurate information for capital markets is increasing day by day. In order for the capital markets to work effectively, the exchange of information between fund suppliers and fund demanders must be symmetrical, complete and flawless. With this perspective, in this thesis study, the effect and relationship of the level of public disclosure and transparency, which is important for the efficiency of capital markets, on firm performance were examined. The aim of the study is to examine the effects of financial transparency in public disclosure and information levels on financial performance indicators of companies operating in BIST 30, especially in the manufacturing industry sector. In the study, Static Panel Data Analysis was carried out using the 7-year data covering the years 2013-2020 of the manufacturing companies in the BIST 30 index. In the study, the relationships between the financial transparency and information scores of companies in public disclosure and company performance values were examined and interpreted. Firm market value, PD DD, Price/Earnings Ratio, Earnings Per Share ratio, return on assets and return on equity were used to represent firm performance. As a result of the analyzes made in line with the regression models created, a positive relationship at 99% confidence level was determined between the Financial Transparency and Information Score (FSBP) and the Log market value and Earnings Per Share ratio. In the model established based on the PDDD of the companies, a positive relationship was found between the Financial Transparency and Disclosure Score (FSBP) and the PDDD value at the level of 90% confidence. On the other hand, as a result of the analysis, no significant relationship was found between the Financial Transparency and Information Score (FSBP) and the firm's return on assets, return on equity and price-earnings ratios.