Saros Körfezi'nin (Kuzey Ege Denizi) ekosistem yapısı ve fonksiyonlarının modellenmesi
Modelling ecosystem structure and function of Saros Bay (North Aegean Sea)
  1. Tez No: 770728
  2. Yazar: TURGAY ÖKSÜZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN ÇETİN KESKİN, DOÇ. DR. İSMET SAYGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Trofik ilişkiler, Kütle denge modeli, Ecopath, Saros Körfezi, Ege Denizi, Trophic interaction, Mass-balance modelling, Ecopath, Saros Bay, Aegean Sea
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deniz Biyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Saros Körfezi 1991 yılından günümüze kadar trol balıkçılığına kapalı bir bölgedir ve aynı zamanda, 2010 yılından itibaren Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir. Her iki durum göz önüne alındığında, Saros Körfezi küçük ölçekli balıkçılık ve gırgır balıkçılığından kaynaklanan av baskısı altındadır. Bu nedenle, bölge ekosisteminin yapısal ve fonksiyonel özelliklerini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada, ekosistem modeli Eylül 2006 - Eylül 2008 dönemi için Ecopath with Ecosim programı kullanılarak incelenmiştir. Model kurulurken fonksiyonel gruplar; türlerin balıkçılık açısından sömürülme oranları, ekolojik nişleri ve habitatları göz önüne alınarak oluşturulmuş ve bu fonksiyonel gruplar arasındaki enerji akışı tespit edilmiştir. Kurulan modelin pedigree değeri 0,59 olup bu değer Akdeniz'de yapılmış olan diğer Ecopath modellerinin pedigree değerlerine benzerdir. Çalışma sonucunda; Saros Körfezi ekosisteminde deniz memelilerinden yunusların en yüksek trofik seviyeyle (TL= 4,39) poliketlerin ise en düşük seviyeyle (TL= 2,11) enerji akışında yer aldıkları görülmüştür. Sistemin trofik seviyeleri arasındaki enerji transfer etkinliği %12,6'dır. Toplam net birincil üretimin toplam net solunuma oranı 1,82'dir ve bu değerle bölgenin gelişmekte olan bir ekosistem olduğu görülmektedir. Avın ortalama trofik seviyesi 3,4'dür ve sistemin toplam biyomas miktarı 1535,24 t.km-2 . yıl-1 'dır. Saros Körfezi ekosistemi içinde yer alan zooplankton ve küçük pelajik balıkların kilit tür etkinliği diğer gruplara göre daha yüksek olmakla birlikte bölgede tam anlamıyla ekosistem dengesi için kilit bir grup ortaya çıkmamıştır. Körfezde köpek balığı gibi trofik seviyesi yüksek predatör türler üzerinde balıkçılık baskısının yüksektir. 2006-2008 dönemi için kurulan bu model, günümüz koşullarında bölgenin ekosistemini yansıtan güncel veriler kullanılarak oluşturulacak olan yeni modellerle trol balıkçılığı yasağı gibi alınan balıkçılık yönetimi kararlarının işlerliğini test etmeye olanak sağlayacak bir altlık oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Saros Bay has been a region closed to trawl fishing since 1991 and has also been declared a Special Environmental Protection Area since 2010. Given both cases, Saros Bay is under hunting pressure from small-scale fishing and seine fishing. Therefore, in this study, which was conducted to determine the structural and functional characteristics of the ecosystem of the region, the ecosystem model was examined using the Ecopath with Ecosim program for the period of September 2006 - September 2008. Functional groups when establishing the model; The rates of exploitation of species in terms of fisheries were created by considering their ecological niche and habitats, and the flow of energy between these functional groups was determined. The pedigree value of the installed model is 0.59, which is similar to the pedigree values of other Ecopath models made in the Mediterranean Sea. As a result of the study, In the Saros Bay ecosystem, dolphins from marine mammals were found to be involved in energy flow with the highest trophic level (TL= 4.39) and Polychaeta with the lowest level (TL= 2.11). The transfer efficiency between the trophic levels of the system is 12.6%. The ratio of total net primary production to total net respiration is 1.82, and with this value, it is seen that the region is a developing ecosystem. The average trophic level of the prey is 3.4, and the total amount of biomass of the system is 1535.24 t.km-2 .year-1 . Although the key species activity of zooplankton and small pelagic fish in the Saros Bay ecosystem is higher than other groups, a key group for full ecosystem balance has not emerged in the region. Fishing pressure on predatory species with high trophic levels such as sharks in the bay is high. This model, which was established for the period 2006-2008, creates a basis that will allow to test the operability of fishery management decisions such as the ban on trawl fishing with new models that will be created using current data reflecting the ecosystem of the region in today's conditions.