Çift kat kilitli ve tek kat kilitli kapama teknikleriyle primer sezeryen yapılmış hastalarda rezidü myometrial kalınlık ve niş oluşumunun değerlendirilmesi
Evaluation of residual myometrial thickness and niche formation in patients who underwent primary cesarean section with double-layer locked and single-layer locked closure techniques
  1. Tez No: 759959
  2. Yazar: RÜMEYSA NİMET KARA UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KÖSTÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Double Layer Lock, Niche, Primary Caesarean section, Residual Myometrial Thickness, Single Layer Lock
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu araştırma ile primer sezaryen yapılmış hastalarda çift kat kilitli ve tek kat kilitli kapama sonrası ultrasonografik olarak rezidü myometrial kalınlık (RMK) ve niş oluşumu açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini, Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne son bir yıl içerisinde kadın hastalıkları ve doğum servisine başvuran primer sezaryen olmuş hastalar; örneklemi ise belirtilen tarih aralığında primer sezaryen olmuş ve araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan 100 hasta (çift kat kilitli kapama tekniği uygulanan:50 hasta, tek kat kilitli kapama tekniği uygulanan:50 hasta) oluşturmuştur. Hasta dosyalarından yaş, boy, kilo gibi bilgiler alınmıştır. Postop kontrolde ultrasonografi ile hastanın rezidüel myometrial kalınlık, komplete miyometrial kalınlık ve niş oluşumu kaydedilmiştir. Verilerin analizinde istatistiksel önem düzeyi p˂0.05 olarak alınmıştır. Bulgular: Çift kat kilit kapama tekniği ile sezaryen yapılan hastaların RMK değerleri tek kat kilitli kapama yapılanlara göre daha yüksek bulunmuş (,9794±,17459˃,7534±,05189) ve gruplar arasında anlamlı fark tespit edilmiştir (p=,000). KMK değerlerine bakıldığında çift kat kilit kapama yapılan hastaların ortalamaları tek kat kilit kapama yapılanlara göre daha yüksek (1,2168±,08754˃1,1752±,09381) bulunmuş ve gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur (p=,024). NİŞ oluşma durumuna bakıldığında; çift kat kilitli kapama yapılanların 14 (%28) hastada, tek kat kilit kapama ile sezaryen yapılan 13 (%26) hastada niş oluşmuştur. Çift kat ve tek kat kilit kapama yapılan hastaların niş oluşma durumları kıyaslandığında aralarında anlamlı fark bulunmamıştır (p˃0,05). Sonuç: Çalışmamızın sonucunda çift kat kilit kapama tekniğinin tek kat kilitli kapama tekniğine göre daha yüksek rezidüel miyometrial kalınlığa sahip olduğu ve çift kat kilit kapama tekniği ile tek kat kapama tekniği yapılan hastalarda niş oluşumu açısından anlamlı far gözlenmemiştir. Ancak her iki grubun verilerinin birbirine çok yakın olduğu gözardı edilmemelidir. Bu nedenle daha büyük örneklem gruplarıyla çalışılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate ultrasonographic residual myometrial thickness (RMT) and niche formation in patients who underwent primary cesarean section after double locked and single locked closure. Materials and Methods: The population of the study consisted of patients who underwent primary cesarean section at Sütçü İmam University Faculty of Medicine Hospital between the dates of ............ and the sample consisted of 100 patients whounderwent primary cesarean section and met the inclusion criteria (double layer locked closure technique: 50 patients, single layer locked closure technique: 50 patients). Information such as age, height and weight were obtained from patient files. Residual myometrial thickness, complete myometrial thickness and niche formation were recorded by ultrasonography at postop control. Statistical significance level was taken as p˂0.05 in data analysis. Results: The RMC values of the patients who underwent cesarean section with double lock closure technique were higher than those who underwent cesarean section with single lock closure (,9794±,17459˃,7534±,05189) and a significant difference was found between the groups (p=,000). When the BMC values were analyzed, the mean values of the patients with double layer lock closure were higher than those with single layer lock closure (1,2168±,08754˃1,1752±,09381) and a significant difference was found between the groups (p=,024). Regarding the occurrence of niches, niches occurred in 14 (28%) patients who underwent double lock closure and in 13 (26%) patients who underwent cesarean section with single lock closure. There was no significant difference between the niches in patients who underwent double-layer and single-layer lock closure (p˃0.05). Conclusion: As a result of our study, niche formation was found to be higher in patients who underwent double lock closure technique because double lock closure technique has higher residual myometrial thickness than single lock closure technique. However, it should not be ignored that the data of both groups were very close to each other. Therefore, studies with larger sample groups are recommended.