Hasta hakları ile tıbbi sosyal hizmet biriminin sosyal hizmet açısından değerlendirilmesi; İstanbul'da bir kamu hastanesi örneği
Evaluation of patient rights and medical social service unit in terms of social services: The case of a public hospital in Istanbul
  1. Tez No: 759960
  2. Yazar: GAMZE DOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta Hakları, Hasta Hakları Birim ve Kurulu, Tıbbi Sosyal Hizmet ve Uygulamaları, Patient Rights, Patient Rights Unit and Board, Medical Social Services and Practices
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sağlık alanında son yıllarda yoğun bir şekilde gündem konusu olan hasta hakları kavramı çalışmanın temel dayanağı olmaktadır. Sağlık sistemi içerisinde ayakta ya da yatarak tedavi gören hastalara sunulan tıbbi sosyal hizmet uygulamalarının bilinirliği ve uygulanabilirliğine dair doktor, hemşire, hasta hakları birimi ve sosyal hizmet çalışanlarının tutumlarının belirlenmesi ve bu tutumları etkileyen çeşitli faktörlerin ortaya konularak aralarındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hastaların yaşam kalitesi açısından önemli bir yere sahip olan hasta hakları ve sosyal hizmet disiplininin rolünü ve Türkiye'de hastane ortamlarında yürütülen sosyal hizmet kavram ve uygulamalarına dair literatür taraması yapılmıştır. Niteliksel araştırma modeli ile gerçekleştirilen çalışmanın örneklemini Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesinin acil, genel cerrahi, dâhiliye, çocuk cerrahisi, anestezi bölümlerindeki doktorlar, acilde görevli hemşireler, Hasta Hakları Biriminde görevli psikolog, hemşire ve hastanede bulunan sosyal hizmet uzmanları arasından rastgele seçilen çalışanlar oluşturmaktadır. Katılımcılarla önceden hazırlanan soru formu ile yüz yüze derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşmede elde edilen veriler özgün biçimlerine sadık kalınarak ve bireylerin söylediklerinden doğrudan alıntılama yapılarak betimsel bir yaklaşımla analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları göstermiştir ki; hastalığa yol açan nedenler arasında psikososyal faktörlerin saptanması, hastalık sonucunda ortaya çıkan sorunların çözümlenmesine yönelik tüm boyutları kapsayacak şekilde bir tedavi planı uygulanması için de tıbbi sosyal hizmetin yeri ve müdahalesi önemlidir. Bu bağlamda tıbbi sosyal hizmet birimi ve uygulamalarının sağlık çalışanları tarafından bilinirliğinin artırılması hasta hakları bağlamında önemli bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
The concept of patient rights, which has been a hot topic in the field of health in recent years, is the main basis of the study. It is aimed to determine the attitudes of doctors, nurses, patient rights unit and social service workers regarding the awareness and applicability of medical social work practices offered to outpatients or inpatients in the health system and to evaluate the relationship between them by revealing various factors affecting these attitudes. A literature review was conducted on the role of patient rights and social work discipline, which have an important place in terms of patients' quality of life, and the concepts and practices of social work carried out in hospital settings in Turkey. The sample of the study, which was conducted with a qualitative research model, consisted of doctors in the emergency, general surgery, internal medicine, pediatric surgery, anesthesia departments of Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, nurses working in the emergency department, psychologists, nurses and social workers working in the Patient Rights Unit. Face-to-face in-depth interviews were conducted with the participants using a pre-prepared questionnaire. The data obtained in the interviews were analyzed with a descriptive approach by remaining faithful to their original forms and using direct quotations from what the individuals said. The results of the study showed that the place and intervention of medical social work is important for the determination of psycho-social factors among the causes of the disease and the implementation of a treatment plan that covers all dimensions to solve the problems arising as a result of the disease. In this context, increasing the awareness of medical social work units and practices by healthcare professionals has an important place in the context of patient rights.