Guard generation for a distributed workflow enactment service
Dağıtık bir iş akışı harekete geçirme servisi için nöbetçi oluşturulması
  1. Tez No: 76000
  2. Yazar: NESİME TATBUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: iş akışı, iş akışı yönetim sistemi, iş akışı tanımlama dili, işlem, işlem ağacı, blok, faaliyet, işlerarası bağımlılık, nöbetçi, nöbetçi oluşturulması, nöbetçi yöneticisi, ÇORBA, dağıtık harekete geçirme servisi, ACTA Formalizmi vı, workflow, workflow management system, workflow definition lan guage, process, process tree, block, activity, task, intertask dependency, guard, guard generation, guard handler, CORBA, distributed enactment service, ACTA Formalism IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZ DAGITIK BİR İŞ AKIŞI HAREKETE GEÇİRME SERVİSİ İÇİN NÖBETÇİ OLUŞTURULMASI Tatbul, Nesime Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Ocak 1998, 82 sayfa İş akışları farklı işlem birimleri tarafından yapılan, çok kısımdan oluşan işlerin koordineli çalışmasını içeren faaliyetlerdir. Çoğunlukla insan ve sistem tarafından yapılan işlerden oluşan dağıtık ve heterojen çevrelerde çalıştıklarından, iş akışlarının dağıtık planlanması gereklidir. Dağıtık bir iş akışı harekete geçirme servisi, şebekenin farklı bölümlerinde iş akışı örneğinin parçalarını çalıştıran farklı planlayıcılar içerir. Böyle bir yapı, dağıtık ve heterojen ortamlara doğal olarak uygun dur. Ayrıca, dağıtık bir iş akışı harekete geçirme servisi hataya karşı esneklik ve arttırılmış performans sağlar. Çünkü, merkezi planlayıcı potansiyel bir darboğaz teşkil eder. Bu tezde, faaliyetlerin dağıtık planlanmasının nöbetçi ifadeler tarafından yapıldığı dağıtık bir iş akışı harekete geçirme servisi öne sürülmektedir. Nöbetçiler olaylar üzerine tanımlanmış ifadelerdir. Olaylar sadece nöbetçi ifadeleri doğru ise gerçekleşebilirler. Bu tez, işler arasındaki bağımlılıkların (işler arasındaki kontrol akışının) nasıl basit zaman belirten nöbetçi ifadelere dönüştürüldüğünü ve iş akışı tanımından yola çıkılarak bir iş akışı işleminin bütün nöbetçi ifadelerini oluşturanbir algoritmayı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GUARD GENERATION FOR A DISTRIBUTED WORKFLOW ENACTMENT SERVICE Tatbul, Nesime M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç January 1998, 82 pages Workflows are activities involving the coordinated execution of multiple tasks performed by different processing entities. Since they execute mostly in dis tributed heterogeneous environments involving a variety of human and system tasks, distributed scheduling of workflows is essential. A distributed workflow enactment service contains several schedulers on different nodes of a network each executing parts of process instances. Such an architecture fits naturally to the distributed heterogeneous environments. Furthermore, distributed enactment service provides failure resiliency and increased performance since a centralized scheduler is a potential bottleneck. In this thesis, a guard-based distributed workflow enactment service is in troduced in which distributed scheduling of activities is achieved through guard expressions. Guards are temporal expressions defined on events such that events can happen only if their guards are true. This thesis presents how intertask dependencies, i.e. the control flow between the tasks, can be incorporated into simple temporal expressions and the guard generation algorithm that constructs all the guards of a workflow process from the workflow specification. iii