Diyabetik kalp yetmezliği hastalarında SGLT-2 inhibitörlerinin ekokardiyografik bulgular, oksidatif stres göstergeleri, endopeptidaz enzim dengesi ve fonksiyonel kapasite üzerine etkisi
Effect of SGLT-2 inhibitors on echocardiographic findings, oxidative stress indicators, endopeptidase enzyme balance and functional capacity in diabetic HEART failure patients
  1. Tez No: 760017
  2. Yazar: MERT DENİZ SAVCILIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN VEYSEL DÜZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Oxidative Stress in Heart Failure, Type-2 Diabetes, SGLT-2 Inhibitors, Global Longitudinal Strain, Peak Atrial Longitudinal Strain
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne 15.03.2022 ve 15.06.2022 tarihleri arasında başvuran; Düşük Ejeksiyon Fraksiyonlu Kalp Yetmezliği (HFrEF) olan ve beraberinde Tip 2 diyabeti bulunan 56 hasta ve randomizasyon amacıyla bilinen sağlık problemi olmayan 30 adet sağlıklı gönüllünün dahil edildiği araştırmamızın sonucunda SGLT-2 inhibitörü moleküllerin etkilerinin mekanizmalarını incelemeyi hedefledik. Bunun yanında mortalite ve morbidite azalmasını sağlayan bu gizemli moleküllerin etki mekanizmalarının ekokardiyografik olarak tespit edilebilirliği üzerine de çalışmamızı genişlettik. Hasta grubunda; SGLT-2 inhibitörü ilaç kullanımı başlangıcında ve 3. ayda olmak üzere iki kez, benzer cinsiyette olan kontrol grubundaki sağlıklı gönüllerden ise normalizasyon amacıyla yalnızca başlangıçta bir kez 5 cc venöz kan örnekleri toplandı. Her iki gruba da aynı değerlendirme esnasında rutin transtorasik ekokardiyografik incelemenin yanında sol ventrikül longitudinal ve sol atrial strain ekokardiyografik ölçümler yapıldı. Çalışma sonunda alınan venöz kan örneklerinden Gaziantep Üniversitesi Biyokimya Anabilim Dalı'nda biyokimyasal parametreler, oksidatif stres göstergeleri ve çeşitli endopeptidaz enzim dengesi (MMP, TIMPs, SESTRIN-2, NRF2, KEAP 1, Asprosin) çalışıldı. Çalışmamızın sonucunda kalp yetmezliği olan grubun başlangıç değerleri sağlıklı gönüllülere kıyaslandığında; LVEF (Sol Ventrikül Ejeksiyon Fraksiyonu), GLS Average (Ortalama Global Longitudinal Strain), LA Vmax (Sol Atrial Maksimum Volüm), LA Vmin (Sol Atrial Minimum Volüm), LA EF (Sol Atrial Ejeksiyon Fraksiyonu), LA Strain (Sol Atrial Strain Ekokardiyografi), Sestrin 2 ve Asprosin değerlerinde anlamlı düzeyde azalma tespit edildi. Çalışmanın kalp yetmezliği kolunda SGLT-2 inhibitörü moleküllerin kullanımını takip eden 3. ay değerleriyle başlangıç değerleri kıyaslandığında ise yine LVEF (Sol Ventrikül Ejeksiyon Fraksiyonu), GLS Average (Ortalama Global Longitudinal Strain), LA Vmax (Sol Atrial Maksimum Volüm), LA Vmin (Sol Atrial Minimum Volüm), LA EF (Sol Atrial Ejeksiyon Fraksiyonu), LA Strain (Sol Atrial Strain Ekokardiyografi), HbA1C (Glikolize hemoglobin), CRP (C-reaktif protein), nt-proBNP (N-terminal pro Brain Natriüretik Peptid), Sestrin 2 ve Asprosin değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı artış ve azalmalar saptandı. Anahtar kelimeler; Kalp Yetmezliği'nde Oksidatif Stres, Tip-2 Diyabet, SGLT-2 İnhibitörleri, Global Longitudinal Strain, Pik Atrial Longitudinal Strain
Özet (Çeviri)
In our study, 56 patients with Low Ejection Fraction Heart Failure (HFrEF) and concomitant Type 2 diabetes who applied to Gaziantep University Şahinbey Practice and Research Hospital between 15.03.2022 and 15.06.2022, and 30 healthy volunteers with no known health problems for randomization were included in our study. We aimed to examine the mechanisms of the effects of 2 inhibitor molecules. In addition, we expanded our study on the echocardiographic detection of the mechanisms of action of these mysterious molecules, which reduce mortality and morbidity. In the patient group; 5 cc venous blood samples were collected twice, at the beginning of the use of SGLT-2 inhibitor drug use and at the 3rd month, and only once at the beginning for normalization from healthy subjects of the same sex control group. In addition to routine transthoracic echocardiographic examination, left ventricular longitudinal and left atrial strain echocardiographic measurements were performed in both groups during the same evaluation. Biochemical parameters, oxidative stress indicators and various endopeptidase enzyme balance (MMP, TIMPs, SESTRIN-2, NRF2, KEAP 1, Asprosin) were studied from venous blood samples taken at the end of the study in Gaziantep University Department of Biochemistry. As a result of our study, when the initial values of the group with heart failure were compared to healthy volunteers; LVEF (Left Ventricular Ejection Fraction), GLS Average (Mean Global Longitudinal Strain), LA Vmax (Left Atrial Maximum Volume), LA Vmin (Left Atrial Minimum Volume), LA EF (Left Atrial Ejection Fraction), LA Strain (Left Atrial Strain) Echocardiography), Sestrin 2 and Asprosin values were statistically significantly decreased. When the baseline values were compared with the 3rd month values following the use of SGLT-2 inhibitor molecules in the heart failure arm of the study, statistically significant increases and decreases were found in; LVEF (Left Ventricular Ejection Fraction), GLS Average (Mean Global Longitudinal Strain), LA Vmax (Left Atrial Maximum Volume), LA Vmin ( Left Atrial Minimum Volume), LA EF (Left Atrial Ejection Fraction), LA Strain (Left Atrial Strain Echocardiography), HbA1C (Glycolized hemoglobin), CRP (C-reactive protein), nt-proBNP (N-terminal pro Brain Natriuretic Peptide), Sestrin 2 and Asprosin values.