Doğum indüksiyonu başarısı üzerine maternal ve fetal faktörlerin etkileri
The effects of maternal and fetal factors on success of birth induction
  1. Tez No: 760040
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ŞİŞMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENK SOYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Apgar skoru, bishop skoru, doğum indüksiyonu, maternal laboratuvar bulguları, multiparite, nulliparite, serviks anterior kalınlığı, serviks posterior kalınlığı, serviks uzunluğu, uteroservikal açı, Apgar score, bishop score, labor induction, maternal laboratory findings, multiparity, nulliparity, cervical anterior thickness, cervical posterior thickness, cervical length, uterocervical angle
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
arasında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı gebe polikliniğine ve doğumhaneye başvuran. 18-35 yaş arasındaki miad gebe ve tek canlı fetüs taşıyan 103 gebe üzerinde abdominal ultrasonografi ile fetal ölçümler, transvajinal ultrasonogarfi ile serviksin durumu(serviks anterior kalınlığı, serviks posterior kalınlığı, servikal uzunluk, uteroservikal açı) ve maternal labaratuvar bulgularına bakılarak prospektif olarak yapılmıştır. Doğum indüksiyonu başlanılıp doğumu vajinal doğum ile gerçekleşen gruptaki gebeler başarılı(grup 1, n=71), doğumu sezaryen(grup 2, n=32) ile sonlananlar başarısız kabul edilmiştir. Geçirilmiş uterin cerrahi öyküsü olan gebeler, preeklampsi, preterm eylemde ki gebeler çalışma dışında tutulmuştur. Bulgular: Çalışmamıza 103 gebe dahil edilmiştir. Yaptığımız çalışmada başarılı görülen gup ile başarısız görülen grup arasında demografik ve karakteristik özellikler; yaş, BMI, fetal doğum süresi, fetal doğum ağırlıkları arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Çalışmamızda başarılı kabul edilen grup 1 ile başarısız kabul edilen grup 2 arasında maternal laboratuvar bulguları açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Doğum indüksiyonunun başarısını öngörmede uteroservikal açı da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır (p=0,035). Sonuç: Gebelerde doğum indüksiyonunun başarısını öngörmede uteroservikal açı parametresinde anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır ve başarılı bulunmuştur. Doğum endikasyonu olan gebenin yatışı sırasında vajinal ultrasonografi ile bakılan uteroservikal açı başarılı doğum indüksiyonunu öngörmede kullanılabilecek bir parametre olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: İt is investigating the effectiveness of maternal and fetal parameters in predicting the success of labor induction. Method: Our study was performed by abdominal ultrasonography on 103 pregnant women aged between 18-35 years who were term pregnant and carrying a single live fetus, who applied to Kütahya Health Sciences University Faculty of Medicine, Evliya Çelebi Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology. Pregnancy outpatient clinic and delivery room between July 2020 and July 2021. Fetal measurements, transvaginal ultrasonography and cervix condition (cervix anterior thickness, cervical posterior thickness, cervical length, uterocervical angle) and maternal laboratory findings were performed prospectively. Pregnant women in the group in which labor induction was initiated and delivered by vaginal delivery were considered successful (group 1, n=71), and those whose delivery was terminated by cesarean section (group 2, n=32) were considered unsuccessful. Pregnant women with a history of previous uterine surgery, preeclampsia, and preterm labor were excluded from the study. Findings: 103 pregnant women were included in our study. Demographic and characteristic features between the successful group and the unsuccessful group in our study; No significant difference was found between age, BMI, fetal delivery time, and fetal birth weights. In our study, no significant difference was found between group 1, which was considered successful, and group 2, which was considered unsuccessful, in terms of maternal laboratory findings. There was a statistically significant difference in uterocervical angle in predicting the success of labor induction (p=0.035). 13 Result: There was a significant difference in the uterocervical angle parameter in predicting the success of labor induction in pregnant women and it was found to be successful. Uterocervical angle measured by vaginal ultrasonography during hospitalization of a pregnant woman with an indication for delivery may be a parameter that can be used to predict successful labor induction.