Yaşlılık ve dolandırıcılık suçu korkusu
Elderly and fear of fraud (Crime)
  1. Tez No: 760076
  2. Yazar: GÜLİZAR SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlı, dolandırıcılık suçu, suç korkusu, mağduriyet, yaşlı istismarı, yaşlanma sosyolojisi, elderly, fraud crime, fear of crime, victimization, elder abuse, sociology of aging
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kriminoloji ve Ceza Adaleti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Çalışma kapsamında yapılan mülâkatlarla yaşlı bireylere yaşamış oldukları mağduriyet deneyimlerine dair sorular sorulmuş ve yaşlıların suç olgusuna (dolandırıcılık suçu) yaklaşımları suç korkusu temelinde tartışılmıştır. Yapılan bu nitel çalışmayla; yaşlılarda dolandırıcılık suçu korkusunun bulunup bulunmadığını, bulunuyorsa ne boyutta olduğunu araştırmak ve ortaya çıkan sonucun sebeplerini göstermek araştırmanın amaçlarındandır. Bu bağlamda araştırma deseni olarak insan deneyimlerini odağa alan fenomenolojik yaklaşım belirlenmiştir. Amaçlı örnekleme ile araştırmanın amacına uygun şekilde araştırmaya bilgi sunma açısından zengin kişiler seçilerek derinlemesine araştırma yapılmaya çalışılmıştır. Ülkemizin farklı şehirlerinde ikamet eden 65 yaş ve üzeri 11 katılımcıdan yaşadıkları mağduriyet deneyimlerini kendi ifadeleriyle aktarmaları istenmiş, sonrasında her katılımcıya yaşamış olduğu olay bağlamında sorular yöneltilmeye devam edilmiştir. Mülâkatlarda katılımcıların korku dışında öfke ve utanç duyduklarına dair dikkat çeken ifadelere rastlanmıştır. Sorulan sorulara verilen yanıtlarda genel itibariyle katılımcıların bu deneyimlerinden kaynaklanan bir korku yaşadıkları çok net görülmemekle birlikte korku dışında yaşadıkları bu duygulara şahit olunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the interviews conducted in the study, questions about the victimization experiences of the past were asked and the approaches of the elderly to the phenomenon of crime (fraud crime) were discussed on the basis of fear of crime. With the qualitative study; It is one of the aims of the research to investigate whether there is a fear of fraud in the elderly, to what extent it is, and to show the reasons for the result. In this context, a phenomenological approach that focuses on human experiences has been determined as a research design. With purposive sampling, in-depth research was tried to be done by selecting people who were rich in terms of presenting information to the research in accordance with the purpose of the research. 11 participants aged 65 and over residing in different cities of our country were asked to convey their experiences of victimization in their own words, and then questions continued to be asked to each participant in the context of the event they had experienced. In the interviews, remarkable expressions were found that the participants felt anger and shame apart from fear. In the answers given to the questions, it is not clear that the participants experienced a fear arising from these experiences in general, but these feelings other than fear were witnessed.