Dijital çağda seyyahlığın ve seyahat aktarma pratiğinin dönüşümü: Seyahat temalı Instablog'lar
Transformation of travel and travel narrating practices in the digital age: Travel themed Instablogs
  1. Tez No: 760101
  2. Yazar: NESRULLAH HASDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUR BEDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Instagram, Yeni Medya, Gezgin, Seyahat, Fotoğraf, Instagram, New Media, Traveler, Travel, Photography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırma seyyahlığın ve seyahati aktarma pratiklerinin dijital çağda geçirdiği dönüşümleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda farklı gezi tarzlarını temsil eden altı Türk gezginin, 2019 yılı içerisinde Instagram hesaplarında paylaştıkları 10'ar adet fotoğraf, İçerik Analizi ve Görsel Çerçeveleme Analizi gibi nicel ve nitel yöntemler bir arada kullanılarak incelenmiştir. Araştırmada Instagram uygulamasında içerik üreten dijital gezginlerin paylaşımlarını retorik, estetik açıdan nasıl şekillendirdikleri ve ekonomik kaygılarının paylaşımlarına nasıl yansıdığı sorularının yanıtı aranmıştır. Bu çalışma gezginlerin 'alternatif' ve 'mistik' seyahat deneyimin yaşandığı dağ, kırsal alan ve çöl bölgelerine seyahatler gerçekleştirdiklerini, bu bölgelerde yalnız kalma arzularına sahip olduklarını ortaya koymaktadır. Gezginlerin seyahatlerini yansıtma tercihlerinde yaşadıkları yabancılaşma hissinin üstesinden gelmeye çalıştıkları ve seyahati aktarmayı bir benlik sunumu pratiğine dönüştürdükleri ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The scope and breadth of this research aims to reveal the transformation of travelers in the digital age. This study consists of three parts, starting from the history of travel and travel, the practice of traveler and travel in the digital age, and the findings of the research. The study aimed to contribute to the literature in its field. In this direction, 10 photos of six Turkish travelers with different travel styles shared on their Instagram accounts in 2019 were examined. The selected 10 photographs were coded by hand, the rhetoric, aesthetic perception and economic-political dimensions used by the travelers were discussed, and the transformation of the travelers in the Instagram application was revealed with the data. This scope reveals that travelers have a desire to travel and be alone in mountain, rural and desert regions where there is a 'specific' and 'mystical' travel experience. It has been revealed that travelers try to overcome the sense of alienation they experience in their preferences for reflecting their travels.