Hydraulic modeling of water distribution networks
İçmesuyu dağıtım şebekelerinin hidrolik modellemesi
- Tez No: 76012
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MERZİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Hidrolik Model, Kalibrasyon, iskeletleştirme, Model Parametrerinin hesaplanması, içmesuyu Dağıtım Şebekesi, Ankara İçmesuyu Şebekesi N8 bölgesi iv, Hydraulic Modeling, Calibration, Skeletonization, Estimation of Model Parameters, Water Distribution Networks, North-8 (N8) Network of Greater City of Ankara III
 - Yıl: 1998
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 126
Özet
öz İÇMESUYU DAĞITIM ŞEBEKELERİNİN HİDROLİK MODELLEMESİ Poyraz, Selçuk Yüksek Lisans., İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Nuri Merzi Aralık 1998, 110 sayfa Bu tez, Ankara N8 Basınç Bölgesinin hidrolik modelinin bilgisayar ortaminda kurulmasını amaçlamaktadır. Bu çalışma bilgi toplama, toplanan bilgileri değerlendirme ve N8 Şebekesinin kalibrasyon paramtrelerinin hesaplanmasından oluşmaktadır. Kurulan Şebeke Modeli grafik gösterim ve sorgu kolaylığı açısından Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS) ile uyumlu bir programla hazırlanmıştır. Modelleme ve kalibrasyon safhalarında Hazen- Williams sürtünme kaytsayısı, tüketim dağılımı gibi model parametreleri belirlenmiştir. Makro kalibrasyon safhasında sistemde kaçakların bulunduğu belirlenirken, mikro kalibrasyonda Hazen-Williams katsayısındaki sapmalar yan veya tam kapalı vanalar, bilinmeyen kaçakların etkileriyle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDRAULIC MODELING OF WATER DISTRIBUTION NETWORKS Poyraz, Selçuk M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Nuri Merzi December 1998, 110 pages This thesis deals with the hydraulic modeling of the North-8 (N8) Pressure Zone Ankara Network by using a computer program. This thesis covers the stages of data collection, data verification, estimations of calibration parameters such as C coefficient. The network is modeled with the help of programs compatible with Geographic Information System software for the ease of query search and graphical representation. In the modeling and calibration process the system parameters such as nodal demands and C coefficients estimated. In macrolevel calibration it was found that, the system was not completely isolated due to water losses and, in microlevel calibration; the lumped parameter; C coefficient, was estimated. The deviation in C coefficient indicated that some of the isolating valves were partially or completely closed, and some unknown losses appear.