Türkiye'de katılım ve bir katılım aracı olarak kent konseyleri
Participation in Turkey and city councils as a participation tool
- Tez No: 760121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VASFİYE ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Katılım, Kent Konseyleri, aktif katılım, yönetime katılma, sivil toplum, Participation, City Council, active partipation, partipation in management, civil society
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Katılım, yönetimde alınan kararlara ve kararların uygulanması dahil bütün süreçlerine ilgili kesimlerin katılımlarının sağlanmasıdır. Yerel yönetimler katılımın gerçekleştirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Yerel yönetimlere toplumsal katılımla demokratik yönetim geliştirilmekte ve vatandaşların istekleri karşılanmaktadır. Bu nedenle Kent Konseyleri yerel düzeyde sivil toplum, kamu kurumları ve vatandaşların aktif katılımını sağlayan etkin katılım mekanizmalarındandır. Kent Konseyleri aracılığıyla kentte yaşamlarını sürdüren vatandaşların talepleri yönetime iletilmektedir ve karar hazırlama, uygulama gibi süreçlere katılımları sağlayan aracı mekanizmadır. Kent Konseylerine gönüllü olarak katılım sağlanmasıyla katılımdan beklenen fayda artmaktadır. Ayrıca Kent Konseylerine meclisler aracılığıyla kadın ve çocuk gibi kesimler de katılmaktadır. Bu kesimlerin katılımıyla konseylerin verimli çalışmasına, demokratik yönetimin ve yönetişimin gelişmesine katkı sağlanmaktadır. Kent Konseyleri yönetişim anlayışının da bir aracıdır. Yönetişimle Kent Konseylerine sadece çeşitli kesimlerin katılımları gerçekleştirilmemekte şeffaf, hesap verebilen, eşitlikçi yönetimin oluşmasına da katkı sağlanmaktadır. Kent Konseyleri katılımı, yönetişimi sağlayan, hemşehrilik bilincini geliştiren, kentin ve kentlinin hak ve hukukunu koruyan, kent ile ilgili sorunlara çözüm arayan, sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştiren bir yapıdadır. Katılımın artırılması ile konsey verimlilikleri de artacağı belirtilmiştir. Bu çalışmada Kent Konseyleri ile katılım incelenmiş ve Kent Konseylerine katılımın gerçekleştirilmesi araştırılmıştır. Kent Konseyleri ile toplumun bütün kesimlerinin görüşleri alınarak katılımın artırılması amaçlanmıştır. Kent Konseylerine katılımda yaşanan sorunlar ve konseylere katılımın az olmasına neden olan etkenler araştırılmıştır. Bu nedenler maddi imkanlardan, kararların alınma süreçlerinin uzunluğundan, belediye ile olan iletişimden, bilgilendirmelerin yapılmamasından, kararların tavsiye niteliği taşımasından, teknolojinin yetersiz kullanımından gibi sebeplerden kaynaklandığı açıklanmıştır. Katılımı azaltan etkenler incelenmiş bu etkenlere çözüm önerileri getirilmiştir. Ayrıca Kent Konseyleri Meclislerine katılım sağlayan gruplar da incelenmiş ve bu grupların katılımını azaltan etkenler belirtilerek katılımın artırılması için tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Pariticipation, is to ensure the participation of all relevant segments in the decisions and decisions-making processes taken in the management. Local governments have an important role in the realization of participation. With community participation in local governments, democratic governance is being developed and the wishes of citizens being met. Fort this reasons, City Councils are one of the effective participation mechanisms that ensure the active participation of civil society, public institutions and citizens at the local level. Through the City Councils, the requests of citizens who lead their lives in the city are delivered to the administration and their participation in decision-making and implementation processes is ensured. The expected benefit from participation increases with the voluntary participation in City Councils. Segments such as moreover, woman and children also participate in City Councils via assemblies. The participation of these segments contributes to the efficent operation of councils, the development of democratic governance. City Councils are a tool of understanding governance. Not only the participation of various segments in City Councils is carried out by governance, but also the countribution to the formation of transparent, accountable, egalitarian governance. City Councils are in a structure that ensures participation and governance, develops civic awareness or engagement protects the rights and laws of the city and the urban, seeks solutions to urban-related problems, and realizes sustainable development. It has been stated that council efficiencies will also increase with increasing paticipation. In this study, participation in City Councils was examined and the realization of participation in City Councils was investigated. It is aimed to increase participation by taking into account the opinions of all segments of the society with the City Council. The problems of participation in City Councils have been investigated. The factors that cause low participation in councils have been investigated. It was explained that these are caused by financial means, the length of the decision-making processes, communication with the municipality, lack of information, recommendation of decisions, insufficient use of technology and etc. The factors that reduce participation have been examined and solutions have been offered to these factors. In addition, the groups participating in the City Council assemblies were also examined. Recommendations were made to increase participation by specifying the factors that reduce the participation of these groups.