Kentsel katılım aracı olarak Kent Konseyleri
The City Councils, as a tool for urban participation
- Tez No: 348154
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÖRMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent Konseyleri, Yerel Yönetimler, Belediyecilik, Müzakereci Demokrasi, City Councils, Local Governments, Municipal Negotiant, Democracy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Dünya genelinde, artan nüfus ve yaşanan gelişmeler sonucunda temsili demokrasinin yetersizlikleri ve katılımı tam anlamıyla karşılayamaması, katılım ve temsil anlamında dünya ölçeğinde hızlı gelişmelere neden olmuş, bu yaşanan gelişmeler yeni arayışlara yol açmıştır. Bu sorunlara çözüm olması açısından yerel yönetimler düzeyinde hemşehrilerin karar alma sürecinde hak sahibi olmaları, daha fazla katılımın sağlanması ve farklılıkların ortaya konması hedeflenmiştir. Böylelikle sürdürülebilir kentleşmeyi savunan müzakereci demokrasi ve yeni kamu yönetimi anlayışıyla birlikte ortaya çıkan yönetişimle birlikte, yerel yönetimlerde halk katılımını sağlamak amaçlı kent konseyleri oluşumu ortaya çıkmıştır. Türkiye?de yeni bir uygulama sayılabilecek Kent Konseyleri yerel yönetimlerde katılımcı yönetişim anlayışına örnek oluşturmaktadır. Türkiye?de Yerel Gündem 21 ile birlikte 1997 sonlarında sivil toplum hareketi olarak oluşmaya başlayan Kent Konseyleri 5393 sayılı Belediye Kanunu ile birlikte 2005 yılında yasal statüye kavuşmuştur. Bu çalışmada henüz yeni yeni yapılanmaya başlayan kent konseylerinin oluşumu, organları, kentsel katılım aracı olarak yüklendiği misyonlar Ankara ve Eskişehir Kent Konseyleri örnekleriyle birlikte incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In today?s world, the insufficiencies of representative/liberal democracy and problems in failure of participation caused rapid improvement in terms of participation and representation globally. These improvements leaded to new investigations. Consequently, the aim was coming out of increasingly participation and diversities and especially citizens have rights of decision making process at local government. In this manner, by the governance occured of negotiator democracy which support sustainable urbanization and new public administration comprehension, city councils came out to aim public participation at local government.City Councils respected as a new practice in Turkey are examples for participant administration comprehensive at local government. İn Turkey, by Local Agenda 21, City Councils which occured as a civil society movement at the end of 1997 legalized with municipality law number 5393 at 2005. In this study, the composition of City Councils, respected as a new practice in Turkey, council?s bodies and council?s missions as an urban participation method will be examine by the examples of Ankara and Eskişehir City Councils.