Kayseri ilinin UNESCO Gastronomi Yaratıcı Şehirler Ağına katılmasına ilişkin yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının bakış açısı üzerine bir araştırma
A research on the perspectives of local authorities and ngos regarding Kayseri's participation in the UNESCO Gastronomy Creative Cities Network
  1. Tez No: 760171
  2. Yazar: SUNA YÜZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi, UNESCO, Yaratıcı Şehirler Ağı, Kayseri, Gastronomy, UNESCO, Creator Cities Network, Kayseri
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Araştırmada, Kayseri İlinin UNESCO Gastronomi Yaratıcı Şehirler Ağı' na başvuru süreci ve ilgili konularda yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşları vb. paydaşların bakış açılarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu nedenle konu ile ilgili olarak, Kayseri ilinin Yaratıcı Şehirler Ağı'na yapılan başvurunun nasıl algılandığı ve bu çerçevede nelerin yapılması gerektiği konusunda Kayseri'deki ilgili paydaşların görüşleri alınmıştır. Ayrıca sürecin etkin ve doğru bir şekilde yönetilebilmesi için öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, bölgedeki yerel yönetici, STK yöneticisi ve kamu yöneticisi konumunda olan on bir adet paydaş ile yarı yapılandırılmış bir soru formu aracılığı ile yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak veriler toplanmaya çalışılmıştır. Görüşmelerde kişilerin UNESCO Gastronomi Yaratıcı Şehirler Ağı ile ilgili daha önceden bilgilerinin olup olmadığı öğrenilmiş ve şehirdeki gastronomik unsurlar nelerdir, bu ürünler şehrin tanıtımında ve pazarlanmasında yeterli midir? bu ürünler sosyal ve kültürel etkinlikler ile bağdaştırılarak sunulabilmekte midir? gibi sorular paydaşlara yöneltilerek onların da bu projeye olan bakış açıları öğrenilmiştir. Tüm bu yorumlar ve cevaplar sonucu şehrin aldığı bu uünvanın şehre olumlu yönde katkı sağlayacağı görüşü ortaya konulmuştur. Katılımcıların çoğunluğunun böyle bir platformdan daha önce haberlerinin olmadığı ama yapılan tanıtımlar sonucunda öğrendikleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In the research, it is aimed to evaluate the perspectives of stakeholders such as local government and non-governmental organizations about the application process of Kayseri Province to UNESCO Gastronomy Creative Cities Network and related issues. For this reason, the opinions of the relevant stakeholders in Kayseri were taken about how the application of Kayseri province to the Creative Cities Network was perceived and what should be done in this context. In addition, suggestions were tried to be developed in order to manage the process effectively and correctly. For this purpose, data were collected by using face-to-face interview technique through a semi-structured questionnaire with eleven stakeholders who are local administrators, NGO managers and public administrators in the region. In the interviews, it was learned whether people had previous knowledge about the UNESCO Gastronomy Creative Cities Network and the questions“what are the gastronomic elements in the city, are these products sufficient for the promotion and marketing of the city, can these products be presented in conjunction with social and cultural activities”were asked to the stakeholders and their perspectives on this project were learned. As a result of all these comments and answers, it has been put forward that this title of the city will contribute positively to the city. It was revealed that the majority of the participants did not know about such a platform before, but they learned as a result of the promotions.