Chromium leaching from chromite ore processing waste material
İşlenmiş kromit cevheri atığından krom yıkanması
  1. Tez No: 76036
  2. Yazar: SERKAN HASKÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAHRAMAN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Chromite ore processing waste, chromium leaching, disposal of chromium containing waste. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
öz İŞLENMİŞ KROMİT CEVHERİ ATIĞINDAN KROM YIKANMASI HASKÖK, Serkan Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Kahraman Ünlü Kasım 1998, 111 sayfa Krom endüstride bir çok alanda kullanılmaktadır. Kromit cevheri işlenmesi sonucu, zararlı atık olarak sınıflandırılabilecek çok miktarda işlenmiş kromit cevheri atığı (İKCA) üretilip çevreye atılmaktadır. Türkiye'nin Mersin ili, bu tip bir problem ile karşı karşıyadır. Bu tezde sunulan araştırmanın amacı, kimyasal analiz ve laboratuar kolon deneyleri sonucu elde edilen bilgilerin analiz edilerek, İKCA maddesinin çevresel kirlilik potansiyelini düşürecek uygun atık arıtma ve bertaraf planlarının geliştirilmesine katkıda bulunacak yıkama özelliklerinin belirlenmesidir. Atık özelliği tespiti için, İKCA maddesinin metal içeriğini belirlemek üzere kimyasal analizler yapılmıştır. Daha sonra STBY çözeltisi içindeki metalçeşitlerinin konsantrasyonlarını belirlemek için A.B.D Çevre Koruma örgütünün sızıntı suyunda toksisite belirleme yöntemi (STBY) atık maddesi üzerinde uygulanmıştır. Kolon deneyleri ile ilgili olarak, içine kumlu, tınlı ve killi toprak üzerine İKCA maddesi yerleştirilmiş değişik laboratuar kolonları ile yıkama testleri gerçekleştirilmiştir. Sadece ÎKCA maddesi içeren kolonlar pH değeri 4.78, 7.00 ve 12.00 olan su ile yıkanmışlardır. Benzeri yıkama testleri, krom kütle çözünürlük hızım belirlemek için değişik metal indirgeyici (element demir ve koyun gübresi) maddeler kullanılarak yapılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucu elde edilen bilgilerin analiz edilmesi sonucu, aşağıdaki planlar İKCA maddesinin güvenli bertarafi ve uygun bir şekilde arıtımının belirlenmesine katkıda bulunmak için tanımlanmıştır. Oniki yıkama kolonunun sızıntı suyu verimi bulgularının karşılaştırılması sonucu, en yüksek toplam Cr yıkama verimi, İKCA/koyun gübresi karışımının asidik (pH 4.78) su ile yıkanması sonucu gerçekleştirilmiştir. En yüksek Cr (VI) yıkama verimi ise sadece İKCA ve İKCA/koyun gübresi içeren kolonların kuvvetli bazik (pH 12.00) su ile yıkanması sonucu elde edilmiştir. Toplam Cr ve Cr (VI) için en düşük yıkama verimi sadece İKCA maddesi içeren kolonun nötr (pH 7.00) su ile yıkanması sonucu elde edilmiştir. Kolon testleri esas alınarak arıtılmış İKCA maddesinin killi toprak ile karıştırılarak bertaraf edilmesi uygun bir alternatif olarak görünmektedir. Anahtar Kelimeler : İşlenmiş kromit cevheri atığı, krom yıkaması, krom içeren atığın bertarafı. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHROMIUM LEACHING FROM CHROMITE ORE PROCESSING WASTE MATERIAL HASKÖK, Serkan M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Kahraman Ünlü November 1998, 111 pages Chromium has been widely used in many industrial applications. As a result of chromite ore processing, large amounts of chromite ore processing waste (COPW) material that can be classified as hazardous have been produced and disposed off into the environment. Currently such a problem has been experienced in the province of Mersin, Turkey. The purpose of the research presented in this thesis is to identify the leaching characteristics that can potentially serve for developing appropriate waste treatment and disposal strategies to reduce environmental pollution potential of COPW material by analyzing the data obtained from the chemical analyses and laboratory column studies. For waste characterization, chemical analyses were performed to determine the metal composition of the iii(COPW) and then the U.S. EPA toxicity characterization leaching procedure (TCLP) was performed on the waste material to determine the concentrations of metal species in the TCLP extract. For column studies, various laboratory columns containing waste material and different type (sand, loam and clay) soils overlain by the waste material were subjected to leaching tests. The columns containing plane waste material were subjected to leaching tests under different influent water pH values of 4.78, 7.00 and 12.00. Similar leaching tests were conducted using different waste-reducing agent mixtures (elemental iron and sheep manure) leading to different redox potentials to determine Cr mass release rates. Based on the analyses of data obtained from the experimental studies, the following strategies has been identified to serve for the appropriate treatment and safe disposal of COPW material. As a result of comparing the leaching efficiency data from twelve leaching columns, maximum removal of total chromium can be achieved by leaching COPW/sheep manure mixture using acidic (pH 4.78) influent water. The highest Cr (VI) leaching efficiency was achieved in the columns of plane COPW and COPW/sheep manure mixture using highly alkaline (pH 12.0) influent water. The least leaching efficiency for both total Cr and Cr (VI) is obtained by leaching plane COPW material with neutral (pH 7.0) influent water. Based on column studies, land-disposal of the treated COPW material by mixing with clay soils seems to be a viable alternative.