Atmospheric channel modeling for unguided optical communication
'Güdümsüz optik iletişim için atmosfer kanalının modellenmesi
  1. Tez No: 76037
  2. Yazar: SEMA SEHEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güdümsüz Optik İletişim, Parıldama, Demet Gezinmesi, Demet Yayılması, Atmosfer Geçirgenliği, Kırılma İndisi, Unguided Optical Communication, Scintillation, Beam Wandering, Beam Spreading, Atmospheric Transmissivity, Refractive Index. m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZ GÜDÜMSÜZ OPTİK İLETİŞİM İÇİN ATMOSFER KANALININ MODELLENMESİ Seheroğlu, Sema Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevzat Yıldırım Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüyal Ergül Aralık 1998, 137 sayfa £ Bu tezin amacı güdümsüz optik iletişim için Dünya atmosferinin benzetimini yapan sistem seviyesinde yaklaşık bir model sunmaktır. Alıcıya ulaşan ışının yoğunluğunu indirgeyen ve atmosferden kaynaklanan ana unsurlar; parıldama, demet gezinmesi, demet yayılması ve atmosfer geçirgenliğidir. Burada sunulan model parıldama ve demet gezinmesi'nin alman ışının yoğunluğunda rasgele sönümlere sebep olduğunu, demet yayılmasının ise ışın yoğunluğunda sabit bir indirgeme olduğunu kabul eder. Atmosfer geçirgenliği ise filtre benzeri bir kanal transfer fonksiyonu olarak kabul edilmiştir. Model parametrelerini optik link' in parametreleri ile ilişkilendirmek için denklemler geliştirilmiştir. Parıldama, demet gezinmesi ve demet yayılması için geliştirilen modeller gerçekleştirilerek, birkaç örnek link tipi için model denenmiş ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ATMOSPHERIC CHANNEL MODELING FOR UNGUIDED OPTICAL COMMUNICATION Seheroğlu, Sema M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevzat Yıldırım Co-Supervisor: Prof. Dr. Rüyal Ergül December 1998, 137 pages The purpose of this thesis is to propose a system level model for approximately simulating the Earth's atmosphere for unguided optical communication. The major degradations in received optical intensity introduced by the atmospheric channel are scintillation, beam spreading, beam wander and atmospheric transmissivity. The model proposed here considers scintillation and beam wander to impose random fading in the received signal while beam spreading is a constant loss in intensity. Atmospheric transmissivity is modeled as a filter-like channel transfer function. In order to obtain model parameters in terms of optical link parameters, relationships are developed. The author's implementation of the models for scintillation, beam spreading, and beam wander are included and the results of exercising this implementation for several typical links of interest are discussed.