Use of computationally efficient mom in the analysis of arbitrary slot geometries
Genel yarık yapıların moment method ile işlemsel olarak verimli analizi
  1. Tez No: 76039
  2. Yazar: RAMAZAN DEMİRÇALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBİN DURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yayılım yapan genel yarık yapılar, Moment Method, Gerçek uzayda kapalı form Green fonksiyonları, Genetik algoritma VI, Slots, Wide radiating slots, Slot arrays, Moment Method, Closed- form Green's, Genetic algorithm. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
öz GENEL YARIK YAPILARIN MOMENT METHOD İLE İŞLEMSEL OLARAK VERİMLİ ANALİZİ Demirçalı, Ramazan Yüksek Lisans, Elektirik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Gülbin Dural Haziran 1998, 67 sayfa Bu tezde, mikroşerit hatla beslenen çok katmanlı genel yarık yapıların incelenmesi sunulmuştur. İlk önce, büyük bir dörtgen yarık için, moment method, gerçek uzayda kapalı form Green fonksiyonları ve sınır koşulları kullanılarak eşdeğer magnetik akım dağılımı bulunmuştur. Daha sonra, bu dörtgen yarığın bazı bölümleri iptal edilerek yeni yarık yapıları elde edilmiştir. Elde edilen her yeni yarık için yeniden, zahmetli ve zaman alıcı hesaplamalar yapılmayıp, ilk yapı için hesaplanmış Moment Method Matris eleman değerleri kullanılarak akım dağılımları elde edilmiştir.Formulasyonlarda gerçek uzayda kapalı form Green fonksiyonlarının kullanılması, gerçek uzaydaki Green fonksiyonlarının elde edilmesi için işlem yoğunluğu olan Sommerfeld integrallerinin hesaplanması gerekliliğini ortadan kaldırmıştır. Bu sayede kapalı formdaki Green fonksiyonlarının Moment method ile kullanımı, bu tekniğin işlemsel verimliliğini büyük ölçüde artırmıştır. Buna rağmen, moment method elemanlarının hesaplanmasında kullanılan nümerik integrallerin hesaplanması, tüm işlem zamanının büyük bir kısmını tutmaktaydı. Bu nümerik integrallerin analitik olarak alınması ile ortadan kaldırılması sonucunda daha ileri seviyede bir işlemsel verimlilik elde edilmiştir. Bu amaçla, integral ifadeleri güç serisi yöntemi ile açılarak elde edilen üslü ifadeler, integral tabloları kullanılarak analatik olarak alınabilmiştir. Yeni türetilen yarık yapılara ait akım dağılımlarının, yukarıda da belirtildiği gibi hızlı bir şekilde elde edilebilmesi, bu yapıya ait bazı parametrelerin optimizasyonunu mümkün kılmaktadır. Optimum sonuçlar elde etmek için Genetik algoritma kullanılmıştır. Sonuçta ise işlemsel verimliliği yüksek bu teknik kullanılarak, yarık yapılar üzerindeki akım dağılımları ile elde edilebilen bazı sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF COMPUTATIONALLY EFFICIENT MOM IN THE ANALYSIS OF ARBITRARY SLOT GEOMETRIES Demirçalı, Ramazan M. Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülbin Dural June 1998, 67 pages In this thesis, an analysis technique for general slot structures which are excited by open ended microstrip lines is presented. First, a wide rectangular slot is analyzed, by using Method of Moments (MoM), using closed-form Green's functions. Then, new slot structures are obtained from this wide rectangular slot by mapping the new geometry onto wide slot and eliminating unnecessary parts of the original structure. The MoM matrix entries of the new geometry is obtained, by removing contributions of eliminated parts in the MoM matrice without requiring new calculations. IllThe use of closed-form Green's functions has improved computational efficiency by eliminating the computationally expensive evaluation of Sommerfeld integrals. Further improvement is achieved on the calculation of the matrix elements involved in the MoM, by eliminating the numerical integration of matrix entries by representing the integrand with a power series and analytical evaluating the integral. Since the analysis of different slot structures do not need recalculation of the MoM matrix entries the technique can be combined with an optimization algorithm for the design of several slot geometries with improved numerical efficiency. In this thesis, the Genetic Algorithm is employed in the optimum design of several slot structures, including slot antenna arrays.