Sağlık hizmetlerinin keşfi ve analizi için süreç madenciliği metodu
Process mining method for discovery and analysis of health services
- Tez No: 760391
- Danışmanlar: PROF. DR. İPEK DEVECİ KOCAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Süreç Madenciliği, Bulanık Madencilik, Sağlık Süreçleri, Process Mining, Fuzzy Mining, Health Processes
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Son yıllarda rekabet gücünü ve kalitesini artırmak isteyen kuruluşlar iş süreçleri yönetimine büyük ölçüde önem vermektedir. Veri madenciliği ile başlayan büyük veri keşfi süreç odaklı bir yaklaşım ile birleşmiş, süreci keşfeden ve geliştiren etkili bir yöntem olarak süreç madenciliği ortaya çıkmıştır. Sağlık hizmetleri, yapısı gereği oldukça karmaşık bir sistemdir. Sağlık süreçlerinin kalitesinin artması, sadece hastane yönetimi açısından değil toplum açısından büyük önem taşımaktadır. Keşfedilen süreç modellerinin kalitesinin değerlendirilmesi, hem süreç madenciliği araştırmalarının yapılması hem de süreç madenciliğinin pratikte kullanımı için önemli bir unsurdur. Süreç keşfi, olay günlüklerinden modellerinin keşfini gerektiren süreç madenciliğinin alt alanıdır. Bu çalışmada özel yataklı bir hastanenin gerçek verileri kullanılarak süreç keşfine odaklanılmıştır. Sağlık hizmetlerinde süreç madenciliği başlıklı çalışmalar incelenmiş ve kategorize edilmiştir. Hastaneden elde edilen veriler özel bir süreç madenciliği aracı ile bulanık madencilik algoritması kullanılarak analiz edilip değerlendirilen yazılım tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations that want to increase their competitiveness and quality in recent years attach great importance to the management of their business processes. Big data discovery, which started with data mining, was combined with a process-oriented approach, and process mining, an effective method that discovered and developed the process, emerged. Health services are a very complex system due to its structure. Increasing the quality of health processes is of great importance not only for hospital management but also for society. Assessing the quality of the discovered process models is an important element both for conducting process mining research and for the practical use of process mining. Process discovery is the subfield of process mining, which requires discovery of models from event logs. This study focuses on process discovery using the real data of a private bed hospital. All studies under the heading process mining in health services have been examined and categorized. The data obtained from the hospital were introduced using a special process mining tool and the software analyzed and evaluated using the fuzzy mining algorithm.