An Off-line character recognition system for free style handwriting
Serbest stil el yazısı için çevrim dışı karakter tanıma sistemi
  1. Tez No: 76042
  2. Yazar: NAFİZ ARICA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATOŞ YARMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: El Yazısı Tamma, Sakh Markov Modelleri, Ayrıştırma iv, Handwritten Character Recognition, Hidden Markov Models, Segmentation m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz ı SERBEST STİL EL YAZISI İÇİN ÇEVRİM DIŞI KARAKTER TANIMA SİSTEMİ Arica, Nafiz Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fatoş Yarman Vural Eylül 1998, 113 sayfa Bu çalışmada El Yazısı Tanıma problemi için yeni bir algoritma geliştirilmiştir. Bu algo ritma bir dizi ayrıştırma ve tanıma yöntemini kullanırken, yazı stili ve çeşitliliği üzerinde hiçbir varsayım gerektirmez. Önce bir ayrıştırma yöntemi yazıyı karakterlerine böler. İlk aşamada bu karakterlerin çoğu doğru bulunmakla birlikte daha sonraki aşamalarda düzeltilmesi gereken bazı hatalar da vardır. Şimdiye kadar yapılan çalışmalardan farklı olarak bu ayrıştırma yöntemi gri seviyeli ve ikili görüntü üzerindeki bilgileri bir arada kullanır, ikinci aşamada her bir ayrıştırma aralığındaki müstakbel karakter üzerinde bir set öznitelik çıkarılır. Önerilen öznitelik uzayı iki boyutlu görüntüyü tek boyutlu sembollere dönüştürür. Bu yapı Saklı Markov Modeli ile geliştirilen tanıma problemi için çok uygundur. Elde edilen öznitelikler yüksek dereceli bir Saklı Markov Mod eli aracılığı ile önce öğrenilir sonra da tanınır. Son olarak ise ayrıştırma ve tanıma aşamalarındaki hatalar tanıma bazh bir ayrıştırma yöntemi ile düzeltilir. Önerilen yöntem bazı uluslararası ve yerel el yazısı veri tabanlarında denenmiş ve yüksek başarı oranı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN OFF-LINE CHARACTER RECOGNITION SYSTEM FOR FREE STYLE HANDWRITING Arka, Nafiz MS., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fatoş Yarman Vural September 1998, 113 pages In this study, a new scheme is proposed for off-line handwritten connected character recognition problem, which uses a sequence of segmentation and recognition algorithms. The proposed system assumes no constraint in writing style, size or variations. First, a segmentation method finds the character segmentation paths by combining the gray scale and binary information. Then, a new set of features is extracted from the seg ments. The parameters of the feature set are adjusted, dynamically. The features are fed to a high order Hidden Markov Model (HMM), as a preliminary recognition step. Finally, in order to confirm the segmentation paths and recognition results, a recogni tion based segmentation method is presented. The proposed scheme is tested on various international and local handwritten digit and character databases. It is observed that the proposed system achieves very high recognition rates compared to the available systems in the literature.