Covid- 19 sürecinde ortaokul öğrencilerinin akıcı okuma becerilerinin okuduğunu anlama, okuma tutum ve kaygısıyla ilişkisi
The relationship of fluent reading skills of secondary school students with reading comprehension, reading attitude and anxiety during the Covid- 19 process
  1. Tez No: 760433
  2. Yazar: ZEYNEP BIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ MELANLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, okuma becerisi, akıcı okuma, okuduğunu anlama, okuma tutumu, okuma kaygısı, Covid-19, Turkish education, reading ability, fluent reading, reading comprehension, reading attitude, reading anxiety, Covid-19
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Okuma eğitimindeki amaç bireyin okuduğunu anlamasını, okuma alışkanlığı kazanmasını ve bağımsız bir okuyucu olmasını sağlamaktır. Bunun için ilk adım akıcı okumayı (doğru okuma, okuma hızı, prozodi) etkili bir şekilde kullandığı beceri hâline getirmektir. Aksi hâlde bireyin akademik, sosyal ve duyuşsal bakımdan etkilenmesi beklenmektedir. Tüm dünyanın hazırlıksız yakalandığı Covid-19 salgınının etkileri eğitime de yansımıştır. Bu salgının öğrenciler üzerindeki akıcı okuma becerileri, okuduğunu anlama ve okumanın duyuşsal boyutu ile ilişkisi merak konusu olmuştur. Bu bağlamda araştırmada, Covid-19 pandemi sürecinde ortaokul kademesindeki öğrencilerin akıcı okuma becerilerinin okuduğunu anlama, okuma tutum ve kaygısıyla ilişkisi belirlenmek amaçlanmıştır. Çalışmada tutum, kaygı, akıcı okuma ve okuduğunu anlama; cinsiyet, günlük kitap okuma süresi, uzaktan eğitim sürecinde okudukları kitap sayısı ve uzaktan eğitim boyunca derslere katılma süresi değişkenleri bakımından ele alınmış; nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılı, bahar dönemi, Ankara ili merkezinde yer alan altı ortaokuldaki beşinci sınıf düzeyinde 150; sekizinci sınıf düzeyinde 150 olmak üzere toplam 300 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğrenci tanıma formu, okumaya yönelik tutum ölçeği, okuma kaygısı ölçeği, bilgilendirici ve öyküleyici okuma metinleri, çok boyutlu akıcılık ölçeği, okuduğunu anlama testi ve ses kayıtları kullanılmıştır. Öğrencilerin okumaya yönelik duyuşsal boyutunu tespit etmek için öğrencilerden okuma kaygısı ve okumaya yönelik tutum ölçeğini doldurmaları istenmiştir. Öyküleyici ve bilgilendirici metin türleri birer dakika okutulmuş, sesleri kaydedilmiştir. Bir dakikada doğru okunan kelime sayısı belirlenerek okuma hızı tespit edilmiş, Yanlış Analiz Envanteri ile doğru okuma düzeyleri; Çok Boyutlu Akıcılık Ölçeği ile prozodik özellikler değerlendirilmiştir. Metinlere yönelik hazırlanan basit ve derin anlama soruları ile okuduğunu anlama düzeyleri belirlenmiştir. Elde edilen veriler SPSS programına aktarılarak analiz edilmiştir. İstatistik yöntemi olarak Kolmogorov Smirnov, Mann Whitney U, Kruskal Wallis H testinden ve Spearman korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucuna göre beşinci sınıf öğrencilerinin okuma tutumunun sekizinci sınıf öğrencilerinden, her iki sınıf seviyesinde kız öğrencilerin okuma tutumunun erkek öğrencilerden daha iyi durumda olduğu; kitap okuma süresi ve okunan kitap sayısının okuma tutumuna etkisinin sınıf düzeylerine göre farklılaştığı, uzaktan eğitim boyunca derslere katılma süresinin öğrencilerin okuma tutumuna herhangi bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Beşinci sınıfların okuma kaygı düzeyi sekizinci sınıflara göre daha yüksek çıkmıştır. Cinsiyet, günlük kitap okuma süresi ve okunan kitap sayısı, derslere katılma süresi değişkenleri ise okuma kaygısını etkilememiştir. Doğru okuma yüzdesi iki sınıf seviyesinde, farklı metin türlerinde olmak üzere çoğunlukla öğretimsel düzeydedir. Okuma hızı ve prozodi, sınıf seviyesi ve metin türüne göre farklılaşmaktadır. Okuduğunu anlamada sekizinci sınıflar her iki metin türünde öğretim; beşinci sınıflar ise bilgilendirici metinde endişe, öyküleyici metinde öğretim seviyesindedir. Çalışma sonunda ulaşılan sonuçlar literatürle karşılaştırılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of reading education is to enable an individual to understand what he is reading, to get into the habit of reading and to become an independent reader. The first step for this is to turn fluent reading (correct reading, reading speed, prosody) into a skill that he uses effectively. Otherwise, it is expected that the individual will be affected academically, socially and affectively. The effects of the Covid-19 pandemic, which caught the whole world unprepared, have also been reflected in education. The relationship of this epidemic with fluent reading skills, reading comprehension and the affective dimension of reading on students has been a matter of curiosity. In this context, it is aimed to determine the relationship between reading comprehension, reading attitude and anxiety of fluent reading skills of students at the secondary school level during the Covid-19 pandemic process in this research. In the study, attitude, anxiety, fluent reading and reading comprehension were considered in terms of gender, daily book reading time, number of books they read during distance education and duration of participation in courses during distance education; a screening model was used from quantitative research methods. The study group of the study consists of a total of 300 students, including 150 at the fifth grade level and 150 at the eighth grade level, in six secondary schools located in the center of Ankara Province in the spring semester of the 2021-2022 academic year. In the research, student recognition form, reading attitude scale, reading anxiety scale, informative and storytelling reading texts, multidimensional fluency scale, reading comprehension test and audio recordings were used as data collection tools. In order to determine the affective dimension of the students towards reading, the students were asked to fill out the reading anxiety and reading attitude scale. Storytelling and informative text types were read for a minute, their voices were recorded. Reading speed was determined by determining the number of correctly read words per minute, Correct reading levels were evaluated with the Wrong Analysis Inventory, and prosodic characteristics were evaluated with the Multidimensional Fluency Scale. Reading comprehension levels were determined with simple and deep comprehension questions prepared for texts. The data obtained were transferred to the SPSS program and analyzed. As a statistical method, Kolmogorov-Smirnov, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H test and Spearman correlation analysis were used. According to the result of the research, the reading attitude of fifth-graders was better than that of eighth-graders, and the reading attitude of female students at both grade levels was better than that of male students; it was concluded that the effect of book reading time and number of books read on reading attitude differed according to class levels, and the duration of participation in classes during distance education did not have any effect on students' reading attitude. The reading anxiety level of fifth graders was higher than that of eighth graders. Gender, daily book reading time and number of books read, as well as the variables of time spent attending classes, did not affect reading anxiety. The percentage of correct reading is mostly at the instructional level, including at the two grade levels, in different types of texts. The reading speed and prosody differ depending on the class level and text type. Eighth graders are taught in both types of text to understand what they are reading, and fifth graders are at the level of anxiety in informative text and teaching in narrative text. The results obtained at the end of the study were compared with the literature and some suggestions were made.