Dijital vatandaşlık puanı ile internet alışverişine yapılan yorumlar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between digital citizenship score and comments made on internet shopping
  1. Tez No: 760449
  2. Yazar: BİLAL GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN DURUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: dijital vatandaşlık, internet alışverişi, internet yorumları, sektör, digital citizenship, internet shopping, internet reviews, sector
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kotler, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte, tüm toplumların yararına interneti geliştirmeyi kendine görev edinen başarılı bir şekilde bunun için çalışan, fiziki sınırları olmayan yeni insan tipini, dijital vatandaş olarak tanımlamıştır (Kotler, 2017). Djital vatandaş yer edindiği sanal ordamda, internete erişebilen ve burdan ilgi alanına göre bilgi arayan insanların hizmetine bilgiyi sunması yönüyle öne çıkmaktadır. Aranılan bilgi çok farklı konularda olabilmekte ve tüketime konu olacak bir ürün ya da hizmete ilişikin tüketici deneyimleri de olabilmektedir. İnternet alışverişi günümüzde yaygınlaşmış olmakla birlikte satın alma kararının üzerinde başka tüketicilerin deneyimlerine ilişkin aktardığı bilgilerin de önemi artmıştır. Bu araştırmanın amacı günümüzde konuşulan dijital vatandaşlık kavramı ile internet ortamında ürün ve hizmetlere ilişkin yapılan yorumların arasında bir ilişkinin olup olmadığının ortaya konulmasıdır. Bu kapsamda halihazırda teknolojik yazılımları aktif kullanan ve bilgi güvenliği gibi konularda bilgilendirilen kamu çalışanlarının dijital vatandaşlık puanı değerlendirilmiştir. Dijital vatandaşlık puanını belirlemek için sorulan soruların devamında alışveriş deneyimleri bilgi formunun da doldurulması istenmiştir. Böylece ölçek ile alışveriş deneyimleri bilgi formunun kıyaslanması hedeflenmiştir. Çalışma için nicel araştırma evreni olarak Ankara ilinde beş farklı kamu kurumunda memur, uzman yardımcısı, uzman, kıdemli uzman ve yönetici kadrolarında görev alan kişiler örneklem grubu olarak belirlenmiştir. Salgın koşulları nedeniyle veriler Google.forms üzerinden doldurulacak şekilde planlanmış ve link vasıtasıyla katılımcılara iletilmiştir. Verilerin analizinde t-testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon analizi kullanılmıştır. Kadın katılımcıların dijital vatandaşlık puanının erkek katılımcılara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Dijital vatandaşlık puanı gelir ve eğitim durumu ile benzer yönde bir eğilim gösterirken gençlerin dijital vatandaşlık puanının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. İnternet yorum yapma konusunda olumsuz yorum belirtme eğiliminin olumlu yorum belirtmeye göre daha yüksek olduğu anlaşılmıştır. İnternete yapılan yorumların sektörlere göre farklılık gösterdiği ve turizm sektörü için yorum okuma ve yorum yazma davranışının diğer sektörlerden daha fazla olduğu görülmüştür. Elde edilen tüm bulgular alan yazın kapsamında tartışılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Kotler has defined the new type of person, with the spread of the internet without physical boundaries, who takes it upon himself to develop the internet for the benefit of all societies, and works successfully for this, as digital citizen (Kotler, 2017). The digital citizen stands out in the virtual environment in which it takes place, in terms of providing information to the service of people who can access the internet and seek information from there according to their interests. The information sought can be on very different subjects, and there may also be consumer experiences regarding a product or service that will be the subject of consumption. Although internet shopping has become widespread today, the importance of the information conveyed by other consumers about their experiences has increased over the purchasing decision. The purpose of this research is to try to reveal whether there is a relationship between the concept of digital citizenship and the comments made on products and services on the internet. In this context, the digital citizenship score of public employees who actively use technological software and who are informed about issues such as information security was evaluated. In the continuation of the questions asked to determine the digital citizenship score, a shopping experience information form was also asked to be filled. Thus, it is aimed to compare the scale and the shopping experience information form. As the quantitative research universe for the study, people working in the positions of civil servants, assistant specialists, specialists, senior specialists and managers in five different public institutions in the province of Ankara were determined as the sample group. Due to the epidemic conditions, the data was planned to be filled through Google.forms and conveyed to the participants via the link. In the analysis of the data, t-test, one-way analysis of variance, and correlation analysis were used. It was observed that the digital citizenship score of female participants was higher than that of male participants. While the digital citizenship score shows a similar trend with the income and education level, it has been determined that the digital citizenship score of the young people is higher. It has been understood that the tendency of negative comments to appear on the Internet is higher than positive comments. It has been seen that the comments made on the internet differ according to the sectors, and the behavior of reading and writing comments for the tourism sector is higher than for other sectors. All the findings obtained were discussed and interpreted within the scope of the literature.