Modern arap edebiyatında cezaevi romanı ve ͑ Abdurraḥmân Munîf'in Şarḳu'l-Mutavassıṭ adlı eseri
Prison novel in modern Arabic literature and ͑ Abdurrah̩mân Munîf's Şark̩ u'l-Mutavassit
- Tez No: 760457
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP ÇİNKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Roman, Cezaevi Romanı, Şarku'l-Mutavassıt, Arabic Literature, Novel, Prison Novel, Şarku'l-Mutavasit
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Modern Arap Edebiyatı, Fransızların Mısır'ı işgalinden sonra başlatılmaktadır. Bu olay ve zaman içerisinde yaşanan gelişmeler hayata yansıdığı gibi edebiyata yansımıştır. Edebiyat türlerinden biri olan roman, bu anlamda öne çıkmaktadır. Ortadoğu ekonomik, toplumsal ve siyasal nedenlerle sorunların yaşandığı bir bölge olmuştur. Çalışmamızın birinci bölümünde bu sorunların ve Ortadoğu'da görülen baskı rejimlerinin Arap halklarına etkisi incelenmiştir. Öncesinde romanın doğuşu ve gelişimi hakkında bilgi verilmiştir. Ardından baskı rejimlerinin Arap edebiyatında roman üzerindeki etkisi incelenmiştir. İkinci bölümde Ortadoğu bölgesinde yaşanan sorunların nedeni hakkında genel bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde Ortadoğu'nun karışık yıllarında yaşayan Abdurrah̩mân Munîf'in hayatı incelenmiştir. Eserlerinden örnek cümleler verilerek yazarın düşünce yapısı irdelenmiştir. Son bölümde Munîf'in Şarḳu'l-Mutavassıṭ adlı romanının kişi, zaman, mekân unsurları ve cezaevinin kahraman üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Modern Arabic literature is started after the French invasion of Egypt. This event and the developments in time were reflected in literature as well as in life. The novel which is one of the literary genres stands out in this sense. The MiddleEast has been a region where problems have been experienced due to economic, social and political reasons. In the first part of our study the effects of these problems and the oppressive regimes in the Middle East on the Arab peoples were examined. Before that information about the birth and development of the novel was given. Then the effect of oppression regimes on the novel in Arabic literature was examined. In the second part general information is given about the cause of the problems in the Middle East region. In the third chapter, the life of Abdurrahman Munif who lived in the mixed years of the Middle East, was examined. The author's mentality was examined by giving example sentences from his works. In the last chapter the person, time, place elements o Munif's novel Şarkul Mutavassıt and the effect of the prison on the hero were examined.