Musa Kazım Başaran'ın sanat hayatı ve eserleri
Art life and works of Musa Kazim Başaran
  1. Tez No: 760567
  2. Yazar: ŞAZİYE ÖZKETEN
  3. Danışmanlar: PROF. HAFİZE MELEK HİDAYETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dokuma, Dokumacı, Kilim, Koleksiyoner, Sanatçı, Weaving, Weaver, Rug, Collector, Artist
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Dokumalar geleneksel sanatın önemli parçaları olmuşlardır. Kültür ve geleneğin izlerini, renkler ve desenler ile içlerinde barındırmışlardır. İnsanların genel ihtiyaçlarından biri olan dokumalar, kimi zaman ise istek ve arzuların anlatıldığı iyi bir iletişim aracı olmuştur. Geçmişten bugüne yeni tasarımlar ve fikirler ile dokuma sanatının gelişmesinde etkili olan eserler ortaya çıkartılmıştır. Dokuma sanatına yeni fikirleri ile katkı sağlayan sanatçılar bu değişime yeni bir bakış açısı kazandırmışlardır. Farklı kompozisyon düzenlemeleri, geleneksel motifler dışında çağdaş sanatın izlerini taşıyan motif ve desenler ile sergilenebilir eserler üretmişlerdir. Musa Kazım Başaran ticaretle uğraşırken kilim sanatı ile tanışmış, önceleri kilimi ticari olarak dokutup satarken ilerleyen zamanda kilim dokumayı öğrenmiştir. Anadolu motifleri ile geleneksel kilimler üreterek dokuma sanatına başladığı bu serüvene çağdaş sanat bakış açısıyla devam etmiştir. Dokuma sanatçısı Musa Kazım Başaran, bilgi ve birikimleri ile modern eserler üretmeye başlamıştır. Bu nedenle sanatçının hayatı, eserleri ve günümüz dokuma sanatındaki yeri incelenerek belgelenmesi amaçlanmış bu teze konu olarak seçilmiştir. Sanatçının eserleri motif ve kompozisyon özellikleri açısından incelenmiştir. Yaşamı boyunca sanat adına yaptıkları, özel hayatı ve dokuma sanatına katkıları ele alınmıştır.“Musa Kazım Başaran'ın Sanat Hayatı ve Eserleri”isimli tez çalışmamız; Musa Kazım Başaran'ın özel hayatı, yaşamı, dokuma serüveni, dokuma sanatının yaşamına kattıkları ve eserlerinin bulunduğu katalog kısmından oluşmaktadır. Sanatçının eserleri incelenmiş, belgelenmiş ve gözlem formuna kaydedilmiştir. Sanatçının eserleri günümüzde evlatları tarafından büyük bir titizlikle korunmaktadır. Çalışma boyunca elde edilen bulgular bir araya getirilmiştir. Sanatçının dokuduğu eserler üzerinden dokuma sanatına katkıları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Weavings have been important parts of traditional art. They housed the traces of culture and tradition with colors and patterns. Weaving, which is one of the general needs of people, has sometimes been a good communication tool in which wishes and desires are told. From the past to the present, new designs and ideas and works that are effective in the development of the art of weaving have been revealed. Contributing to the art of weaving with their new ideas, artists have brought a new perspective to this change. They produced exhibitable works with different composition arrangements, motifs and patterns bearing the traces of contemporary art apart from traditional motifs. Musa Kazım Başaran became acquainted with the art of rugs while dealing with trade, and later learned to weave rugs while weaving and selling rugs commercially. He continued this adventure, which he started with the art of weaving by producing traditional rugs with Anatolian motifs, with a contemporary art perspective. Weaving artist Musa Kazım Başaran started to produce modern works with his knowledge and experience. For this reason, it is aimed to document the artist's life and works by examining his place in today's weaving art. The life of Musa Kazım Başaran and his place in the art of weaving were investigated, and the works woven by the artist were chosen as the subject of this thesis by documenting them. The works of the artist were examined in terms of motif and composition features. What he did in the name of art throughout his life, his private life and his contributions to the art of weaving are discussed. Our thesis named“The Art Life and Works of Musa Kazım Başaran”; It consists of the catalog section of Musa Kazım Başaran's private life, life, weaving adventure, the contributions of the art of weaving to his life and his works. The works of the artist were examined, documented and recorded in the observation form. The works of the artist are protected with great care by his children today. The findings obtained throughout the study were brought together. The contributions of the artist to the art of weaving were evaluated through the works he weaved.