Katılımın evrimi: Türkiye için bir çözümleme
Evolution of participation: An analysis for Turkey
  1. Tez No: 760600
  2. Yazar: SALTUK AZİZ GÖKALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VASFİYE ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım, Katılımcı Yönetim, Yerel Demokrasi, Katılımcı Demokrasi, Yeni Kamu Yönetimi, Participation, Participatory Management, Local Democracy, Participatory Democracy, New Public Administration
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Geleneksel ve modern yönetim anlayışları çerçevesinde yönetime katılımın ve e-katılımın ülkeler açısından mukayese edilerek ele alındığı bu çalışmada katılımın geçirdiği tarihsel ve anlamsal değişim demokrasi, yerelleşme, Yeni Kamu Yönetimi anlayışı ve kültür kavramları çerçevesinde ülke örnekleri üzerinden ele alınarak Türkiye açısından bir değerlendirme çerçevesinde incelenmiştir. Bu değerlendirme yönetim biliminin tarihsel sürecinde yer alan önemli dönemler ve kavramlar çerçevesinde ve son olarak da günümüzde ülkelerdeki karşılığı anlamında yapılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda üç bölüm halinde ele alınan çalışmanın birinci bölümünde katılımcı demokrasi, katılım kültürü, katılımın türleri teknik ve teorik boyutu açısından açıklanmış ve bu kavramların hem geleneksel hem de yeni yönetsel süreç içerisindeki anlamı gösterilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde, ilk olarak yönetsel kültür bağlamında ülkelerdeki katılımın anlamına bakılarak teknolojik gelişmelerin hayatımıza hızla nüfuz etmesinin bir göstergesi olarak e-katılımın farklı ülkelerdeki uygulamaları incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise Türkiye'de katılımın gelişimi, yönetsel yapı yanında yaşanan siyasal gelişmeler ve uluslararası etkiler dikkate alınarak bir analiz yapılarak Türkiye açısından katılımın geliştirilmesi için getirilecek önerilerle birlikte çalışma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Traditional and modern management concept within the framework of participation in government and e-participation as discussed by comparison in terms of countries which had the participation in this study, historical and semantic changes in democracy, decentralization, New Public Management approach and within the framework of cultural concepts through country examples and finally made an assessment in terms of Turkey It was investigated. This evaluation has been tried to be done within the framework of important periods and concepts in the historical process of management science and finally in the sense of its counterpart in the countries. In this context, in the first part of the study, which is handled in three parts, participatory democracy, culture of participation, types of participation are explained in terms of their technical and theoretical dimensions and the meaning of these concepts in both traditional and new administrative process is tried to be shown. In the second part, firstly, applications of e-participation in different countries are examined as an indicator of the rapid penetration of technological developments into our lives, which means participation in countries in the context of managerial culture. In the third and final part of the study on the development of Turkey's accession, political developments in the next administrative structure and an analysis was made taking into account international influences. Examples of countries considering the second part will be working together with suggestions for improvement in terms of Turkey's accession has been finalized.