Börülcede bazı tarımsal özelliklerin ve kalıtımlarının dilallel analiz metoduyla belirlenmesi
Determination of some agricultural characters and their heredity through diallel analysis method in cowpea
- Tez No: 760683
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN CEYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Börülce, diallel analizi, GKK, ÖKK, tane verimi, Cowpea, diallel analysis, GCA, SCA, pod width, seed yield
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tahıllar ve Yemeklik Baklagiller Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
2019 yılında 5 çeşit arasında tam diallel analiz yöntemine göre melezlemeler gerçekleştirilerek 25 melez kombinasyon elde edilmiştir. 2020-2021 yıllarında Konya ekolojik koşullarında ebeveynler ile F1 ve F2 nesilleri tarlada yetiştirilmiştir. Bu araştırma sırasında daha çok parametre ölçülerek, sayılarak ve tartılarak analizler yapılmıştır. Tane verimi ve protein oranı için her iki yılda eklemeli olmayan dominant gen etkisi belirlenmiştir. Her iki yılda ortalama heterosis ve heterobeltiosis değerleri tane verimi için pozitif olarak tespit edilmiştir. İlk yıl protein oranı için ortalama heterosis ve heterobeltiosis değerleri negatif olurken, ikinci yıl protein oranı için ortalama heterosis değeri pozitif, heterobeltiosis oranı negatif olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, incelenen tarımsal özellikler bakımından ele alınan populasyonda yeterli düzeyde bir genetik varyasyon bulunmaktadır ve börülce ıslahında kullanılabilecek uygun ebeveyn ve melezler ile bunların bazı tarımsal özellikleri ve kalıtımları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
25 combinations of hybrids were obtained following the realization of crosses according to the complete diallel analysis method between 5 cultivars in 2019. In the ecological conditions of Konya in 2020-2021, the parents and the F1 and F2 generations were grown in the field. During this research, more parameters were made by measuring, counting, weighing, and analyzes were carried out. The non-additive dominant gene effect was determined for seed yield and protein ratio in both years. Average heterosis and heterobeltiosis values in both years were positive for seed yield. While the mean heterosis and heterobeltiosis values for the protein ratio in the first year were negative, the mean heterosis value for the protein ratio in the second year was positive and the heterobeltiosis rate was negative. As a result, there is a sufficient level of genetic variation in the examined population in terms of agricultural characteristics, and suitable parents and hybrids that can be used in cowpea breeding, as well as some of their agricultural characteristics and inheritance have been determined.