Akıllı teknolojilerin yiyecek-içecek sektöründe uygulanması: Konya örneği
Application of smart technologies in food and beverage sector: The case of Konya
  1. Tez No: 760699
  2. Yazar: GİZEM KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Teknoloji, Akıllı Uygulama, Konya İli, Turizm, Yiyecek-İçecek Sektörü, Smart Technology, Smart Application, Konya Province, Tourism, Food and Beverage Sector
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu araştırmada Konya ilinde yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin akıllı turizm teknolojilerini oluşturan nesnelerin interneti, mobil iletişim, bulut bilişim ve yapay zekâ teknolojileri uygulamalarını mevcut kullanma düzeyleri ve bu teknolojilerin faydalarına yönelik algılama düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. İşletmelerin akıllı teknoloji uygulamalarını mevcut kullanma düzeyleri ve akıllı teknolojilerin faydalarına yönelik algılama düzeyleri arasında işletmelerin sahipleri/yöneticilerinin demografik özellikleri, işletmedeki konumları, çalışma süreleri ve işletmelerin faaliyet türleri, faaliyet dönemleri, büyüklükleri ile sahiplik yapılarının fark yaratıp yaratmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen veriler, istatistiksel veri programı olan SPSS 23.0 (Statistical Packages for Social Science) ile analiz edilmiştir. İşletmelerde en çok kullanılan akıllı teknoloji uygulamalarının temassız ödeme sistemleri, kablosuz internet erişimi, yüksek hızlı internet erişimi, mobil ödeme sistemleri, mobil sipariş sistemleri ve santral sistemi olduğu sonucuna varılmıştır. En az kullanılan akıllı teknoloji uygulamalarının ise akıllı saat, karşılama robotu, uluslararası özellikli pil şarj aleti, içecek kontrol sistemi, akıllı kart ve emanet eşya takibi uygulamaları olduğu görülmüştür. İşletme sahipleri/yöneticilerinin akıllı teknolojilerin en çok iş süreçlerini hızlandırdığı, hizmetleri kişiselleştirdiği, zamandan tasarruf etmeyi sağladığı ve hizmet kalitesini arttırdığı yönünde algıya sahip oldukları görülmüştür. Yapılan farklılık analizleri sonuçlarına göre ise, akıllı teknoloji uygulamalarını mevcut kullanma düzeyleri ve akıllı teknolojilerin faydalarına yönelik algılama düzeyleri arasında işletme sahipleri/yöneticilerinin eğitim durumları, işletmedeki konumları, işletmelerin sahiplik yapıları ve büyüklüklerinin farklılık yarattığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it has been tried to determine the current usage levels of the internet of things, mobile communication, cloud computing and artificial intelligence technologies that make up the smart tourism technologies of the businesses operating in the food and beverage sector in Konya and their perception levels for the benefits of these technologies. It has been tried to determine whether the demographic characteristics of the owners/managers of the enterprises, their position in the enterprise, their working hours and the types of activities, activity periods, sizes and ownership structures of the enterprises make a difference between the current use of smart technology applications and the level of perception of the benefits of smart technologies. The obtained data were analyzed with the statistical data program SPSS 23.0 (Statistical Packages for Social Science). It has been concluded that the most used smart technology applications in businesses are contactless payment systems, wireless internet access, high-speed internet access, mobile payment systems, mobile order systems and switchboard systems. It has been observed that the least used smart technology applications are smart watch, welcome robot, international featured battery charger, beverage control system, smart card and escrow tracking applications. It has been observed that business owners/managers have the perception that smart technologies mostly accelerate business processes, personalize services, save time and increase service quality. According to the results of the difference analysis, it has been determined that the educational status of the business owners/managers, their position in the business, the ownership structures and sizes of the businesses make a difference between the current usage levels of smart technology applications and the perception levels of the benefits of smart technologies.