Limited şirketlerde payın devri
Transfer of share i̇n limited liability companies
- Tez No: 760703
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TÜRE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Limited Şirket, Pay, Pay Devri, Genel Kurul, Limited Company, Share, Share Transfer, General Assembly
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Ülkemizde en fazla kurulan sermaye şirketi türü olan limited şirketlerin esas sermaye paylarının devri ile ilgili hükümleri, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nu ile 6762 sayılı eTTK'ye göre birçok açıdan değişikliğe uğramıştır. Kanun koyucu, TTK'de limited şirketin kendine has yapısını, anonim şirkete yakınlaştırmaya çalışmış olsa da limited şirket kendine özgü yapısını korumuştur. Limited şirketlerde esas sermaye payının kazanılması yollarından birisi de payın devridir. Şirket sözleşmesince yasaklanmamışsa ortaklar esas sermaye paylarını serbestçe devredebilirler. Ancak bu devir anonim şirkette olduğu gibi kolay değildir. Birtakım şartlara bağlanmıştır. Devir için TTK m. 595'teki şartlara uymak zorundadırlar. Bu şartlar geçerlilik şartı olup buna aykırı yapılan sözleşmeler geçersizlik yaptırımına tabidir. Taraflar arasında payın devri veya devir borcu doğuran işlemin kurulabilmesi için yazılı şekilde yapılması, tarafların imzalarının noter tarafından onaylanması gerekir. Ayrıca şirket sözleşmesi ile kaldırılmamışsa genel kurul onayına ihtiyaç vardır. Genel kurul payın devrine ilişkin onayını olağan toplantı yeter sayısı olan toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile almaktadır. Ancak genel kurul pay devrini mutlak olarak kabul etmek zorunda değildir. Payın devrini hiçbir gerekçe göstermeksizin reddedebilir. Pay devrinin genel kurulda kabul edilmesinden sonra müdürler tarafından pay defterine kaydedilmesi gerekir. Pay defteri de ticari defterlerden kabul edilmiştir. Son olarak payın devrinin ticaret siciline tescil ve ilan edilmesi gerekir. Ticaret siciline başvuru şirket müdürleri tarafından yapılmak zorundadır. Müdürlerce pay defterine kayıt ile ticaret siciline tescil ve ilan konusunda gösterilecek bir ihmal sebebiyle şirketin zarar görmesi halinde zararı tazmin etme borcu altına girerler. Hem pay defterine kayıt hem de ticaret siciline tescil ve ilan kurucu değil açıklayıcı nitelik taşır. Payın devri şirket sözleşmesinin değiştirilmesini gerektirmez.
Özet (Çeviri)
The provisions regarding the transfer of basic capital shares of limited liability companies, which is the most established type of capital company in our country, have undergone many changes according to the Turkish Commercial Code No. 6102 and eTTK. Although the legislator tried to bring the unique structure of the limited company closer to the joint stock company in the Turkish Commercial Code No. 6102, the limited company preserved its unique structure. One of the ways of gaining the basic capital share in limited companies is the transfer of the share. Unless prohibited by the articles of association, the partners can freely transfer their basic capital shares. However, this transfer is not easy as it is in a joint stock company. It is subject to certain conditions. TCC m. They have to comply with the terms of 595. These conditions are conditions of validity and contracts made in violation of this are subject to the sanction of invalidity. In order for the transfer of the share or the transaction creating the transfer debt to be established between the parties, it must be done in written form and the signatures of the parties must be approved by the notary public. In addition, general assembly approval is required if it is not abolished by the articles of association. The general assembly is not obliged to accept the share transfer with the absolute majority of the attendants, which is the quorum for the ordinary meeting. It may reject the transfer of the share without giving any reason. After the share transfer is accepted at the general assembly, it must be recorded in the share register by the managers. The share ledger has also been accepted from the commercial ledgers. Finally, the transfer of the share must be registered and announced in the trade registry. The application to the trade registry must be made by the company directors. In case the company is damaged due to the negligence of the managers regarding the registration in the share book, registration in the trade registry and announcement, they are obliged to compensate the loss. Both the registration in the share ledger and the registration and announcement in the trade registry are explanatory, not constitutive. The transfer of the share does not require the amendment of the articles of association.