Türk sinemasında nostalji ve bellek ilişkisi: Yılmaz Erdoğan filmleri üzerine çözümleme
The relationship between nostalgia and memory in Turkish cinema: analysis on Yilmaz Erdogan movies
- Tez No: 760709
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDERHAN KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Nostalji, Türk sineması, Bellek, Göstergebilim, Yılmaz Erdoğan Filmleri, Nostalgia, Turkish cinema, Memory, Semiotics, Yilmaz Erdogan Films
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Nostalji kavramı ortaya çıktığı ilk dönemlerde tıpkı soğuk algınlığı gibi tedavisi mümkün görülen bir hastalık olarak tanımlanmaktayken zamanla tedavisi mümkün olmayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan bir salgın halini almıştır. Sanayileşme ile birlikte modernleşme kavramına adım atan bireyler alışkanlıklarından, aile düzenlerinden ve memleketlerinden uzaklaşmak zorunda kalarak geçmiş yaşantılarına özlem duyar hale gelmişlerdir. Nostalji kavramı da bu noktada ortaya çıkarak hayatın her alanında etkisini göstermeye başlamıştır. Bu çalışmanın seçilmesindeki temel neden tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de özellikle 1990'lı yıllarla birlikte her alanda olduğu gibi sinemada da nostalji kavramının sürekli ele alınması ve filmlerde bellekten faydalanılarak genellikle başrol oyuncusunun çocukluk anılarına, taşra yaşamına sık sık yer verilmesi olmuştur. Çalışmanın nedeninden hareketle nostalji kavramının bellek kavramı ile olan ilişkisinin saptanması ve literatüre katkıda bulunmak çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu sayede nostalji kavramını nelerin tetiklediği, nostalji kavramını harekete geçirme noktasında belleğin ne gibi işlevlerinin olduğu ve nostalji konusunun bu kadar ön planda olmasının nedenlerini tespit etmek arzu edilmiştir. Türk sineması üzerinden ele alınan çalışmada Yılmaz Erdoğan'ın örneklem olarak seçilen filmleri nostalji ve bellek kavramlarının ilişkisi ön planda tutularak göstergebilimsel yöntem ile incelenmiştir. Filmler üzerinden de belleğin hatırlatıcı işlev görerek nostalji kavramını ortaya çıkardığı ve tetiklediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The concept of nostalgia was defined as a disease that was considered treatable just like the common cold in the early periods when it appeared, but over time it became an epidemic that could not be cured and affected the whole world. Individuals who have stepped into the concept of modernization with industrialization have become longing for their past lives by having to move away from their habits, family patterns and hometowns. The concept of nostalgia has also emerged at this point and has started to have an effect on all aspects of life. The main reason for selecting this study, as it is all over the world in Turkey in the 1990s, with the concept of memory and nostalgia in cinema constantly to be addressed by making use of the lead actors in the movies are usually childhood memories of rural life often has to be included in. Based on the reason of the study, determining the relationship of the concept of nostalgia with the concept of memory and contributing to the literature is the main purpose of the study. In this way, it has been desired to determine what triggers the concept of nostalgia, what functions memory has at the point of activating the concept of nostalgia, and the reasons why the subject of nostalgia is so at the forefront. In this study, the relationship between nostalgia and memory concepts of Yılmaz Erdoğan's films, which were selected as samples, was examined with semiotic method by keeping the relationship between nostalgia and memory concepts in the foreground. It has also been observed that memory acts as a reminder through movies and reveals and triggers the concept of nostalgia.