Vücut geliştirme sporu ile ilgilenen antrenörlerin sporcu beslenmesi ile ilgili bilgi düzeyleri ve takviye edici gıda ürünleri kullanımı hakkında pratiklerinin saptanması
Determining the practices of the trainers interested in bodybuilding sports on the levels of knowledge regarding athlete nutrition and the USE of supplementary food products
- Tez No: 760748
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET PALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Diyet takviyeleri, Sporcu beslenmesi, Vücut geliştirme, Vücut Geliştirme Antrenörü, Dietary supplements, Bodybuilding, Bodybuilding trainer, Sports nutrition
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma, vücut geliştirme sporu ile ilgilenen antrenörlerin sporcu beslenmesi ile ilgili bilgi düzeyleri ve takviye edici gıda ürünlerinin kullanımı hakkında pratiklerinin saptanması amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, Mart 2021-Mayıs 2021 tarihleri arasında, çalışmaya katılan gönüllü antrenörler ile online video yöntemi ile yapılmıştır. Çalışmanın evrenini İstanbul ilinde aktif olarak bir spor merkezinde çalışan, 20-50 yaş aralığındaki vücut geliştirme antrenörleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, n= p.q.t2/d2 formülü kullanılarak %95 güven aralığında ve 0,05 anlamlılık düzeyinde güç analizi sonucunda 95 kişi olarak belirlenmiştir. Veriler, çalışmaya antrenörlerin sporcu beslenmesi bilgi düzeylerinin belirlenebilmesi için 11 adet sosyo demografik bilgi sorusu, 23 çoktan seçmeli genel sporcu beslenmesi bilgi sorusu ve 4 adet açık uçlu takviye edici gıda ürünleri kullanımı ile ilgili toplam 39 sorudan oluşan anket formu ile toplanmıştır. Sonuçlar, SPSS 25.0 istatistik paket programı kullanılarak iki grup karşılaştırması için bağımsız örneklem t-testi, ikiden fazla grup için tek yönlü ANOVA analizleri ile test edilerek değerlendirilmiştir. Katılımcıların cinsiyet, medeni durumları ve yaş, eğitim düzeyi ve antrenörlük yapma süresi değişkenlerine göre sporcu beslenmesi bilgi puanları kıyaslandığında istatiksel açıdan anlamlı farklılık olmadığı bulunmuştur (p > 0,05). Çalışmada, katılımcılardan 86 kişinin (%90,5) 50 ve altı puan alarak yetersiz bilgi düzeyine ve 9 kişinin (%9,5) 51-69 arası puan alarak orta düzey bilgi sahibi oldukları saptanmıştır. Katılımcıların sporcu beslenme bilgisi ve takviye edici gıda ürünleri hakkında destek aldığı kaynaklar arasında yetersiz bilgi düzeyine sahip antrenörler için %36 ile spor hocaları olduğu saptanmıştır. Katılımcılardan yetersiz bilgi düzeyine sahip antrenörlerin %23,3'ünün takviye edici gıda ürünlerini önerdiği, %76,7'sının önermediği, orta bilgi düzeyine sahip antrenörlerin ise %100,0'ünün takviye edici gıda ürünleri önermedikleri görülmüştür. Antrenörlerin %40,0'ı protein takviyesi, %25,0'i BCAA, %3'ü glutamin, %25,0'i L-karnitin, %30'u CLA, %45'i kafein, %20'si arjinin, %20'si kreatin, %100'ü vitamin suplementi önerdiklerini belirtmişlerdir. Çalışma sonunda, antrenörlerin sporcu beslenmesi alanında bilgi durumlarını geliştirmeleri gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the knowledge levels of trainers who are interested in bodybuilding sports about sports nutrition and their practices about the use of food supplements. The research was conducted between March 2021 and May 2021, with the volunteer trainers participating in the study, using online video method. The universe of the study consists of bodybuilding trainers between the ages of 20-50, who are actively working in a sports center in Istanbul. The sample of the study was determined as 95 people as a result of power analysis at 95% confidence interval and 0.05 significance level using the formula n= p.q.t2 / d2. The data were collected with a questionnaire consisting of 11 socio-demographic information questions, 23 multiple-choice general sports nutrition information questions and 4 open-ended food supplements, a total of 39 questions, in order to determine the knowledge levels of the trainers on sports nutrition. The results were evaluated using the SPSS 25.0 statistical package program, by testing with independent samples t-test for two-group comparison and one-way ANOVA analyzes for more than two groups. When the athletes' nutrition knowledge scores were compared according to the variables of gender, marital status and age, education level and duration of coaching, it was found that there was no statistically significant difference (p > 0,05). In the study, it was determined that 86 participants (90.5%) had insufficient knowledge with a score of 50 or less, and 9 people (9.5%) had moderate knowledge with a score of 51-69. It was determined that among the sources from which the participants received support about sports nutrition information and supplementary food products, 36% of them were sports instructors for trainers with insufficient knowledge. Among the participants, 23.3% of the trainers with insufficient knowledge recommended food supplements, 76.7% did not, and 100.0% of the trainers with medium knowledge did not recommend food supplements. 40.0% of trainers protein supplement, 25.0% BCAA, 3% glutamine, 25.0% L-carnitine, 30% CLA, 45% caffeine, 20% stated that they recommend arginine, 20% creatine, and 100% vitamin supplement. At the end of the study, it was concluded that coaches should improve their knowledge in the field of sports nutrition.